13 nő „orvosi vizsgálata” miatt áll a bál Ausztrália és Katar között

1 hónap ezelőtt 11

A szigetország vezetése nagyon kiakadt az arab államra.


 
 
 

Miután egy újszülöttet találtak október 2-án a katari Hamad nemzetközi repülőtér egyik vécéjében, a Qatar légitársaság Sydney-be tartó gépéről leterelték valamennyi, már helyén ülő felnőtt nőt, akik közül többeket vizsgálatnak vetettek alá a helyi hatóságok. Azt akarták megállapítani, hogy melyikük szült a közelmúltban.

A megvizsgált nők között 13 ausztrál volt, közülük az egyik arról számolt be a The Guardiannek, hogy egy sötét parkolóba irányították őket, ahol a mentők vártak rájuk. Őt, vélhetően azért, mert már elmúlt 60 éves, nem vizsgálták meg, a többieket viszont arra utasították, hogy vegyék le az alsóneműjüket, a vizsgálathoz. 

Egy másik utas az ausztrál ABC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a repülőgépre visszatérő nők nagyon zaklatottak voltak, az egyikük sírt is.

A katari hatóságok a BBC beszámolója szerint még mindig nem adtak hivatalos magyarázatot a történtekre.

Az ausztrál kormány most egy friss jelentésében felháborítónak nevezte a történteket, hozzátéve, hogy ilyen vizsgálatba feltehetően senki sem ment volna bele önszántából. Ugyanakkor Marise Payne külügyminiszter egyelőre elzárkózott attól, hogy szexuális zaklatásnak minősítse az esetet, mint mondta, ahhoz egyelőre nem áll rendelkezésre elég bizonyíték.

Ugyanakkor „rendkívül zavaró, sértő eseménynek” nevezte a történteket, hozzátéve, hogy Ausztrália hamarosan eldönti, mi legyen a következő lépése, miután végre megkapja a hivatalos magyarázatot a katari hatóságoktól.

A repülőtér szóvivője úgy kommentálta az esetet, hogy az intézmény orvosai nagyon aggódtak a gyerek anyjának egészsége miatt, ezért kérték, hogy a repülő indulása előtt megvizsgálhassák a potenciális szülőket. A csecsemő életben van, Katarban viselik gondját.