A cseh vezérkari főnök szerint nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közötti háborút

9 hónap ezelőtt 17

Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne – jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke egy prágai biztonságpolitikai konferencián. Azt mondta, egy ilyen forgatókönyv ellen csak felkészültséggel és elrettentéssel lehet védekezni.

„Oroszország és az észak-atlanti szövetség közti háború, ami számunkra a legrosszabb forgatókönyv, nem lehetetlen, lehetséges” – mondta Karel Rehka a Belső biztonság és az állam ellenálló képessége című konferencián a cseh képviselőházban.

A vezérkari főnök szerint a cseh hadsereg igyekszik felkészülni egy „nagy intenzitású konfliktusra” egy technológiailag nagyon fejlett ellenféllel, Oroszországgal. Ha az Oroszország-NATO háború kitörne, a cseh hadsereg nagyobbik része a szövetség tervei alapján azonnal bekapcsolódna a harcokba.

Rehka azt mondta, Csehország folyosót képez a NATO nyugati és keleti, illetve délkeleti szárnya között. Csehországnak biztosítania kellene a hadseregek átjárását nyugatról keletre, ami „alapvető feladat”, és ennek biztosításához a cseh hadseregnek a többi minisztérium támogatására is szüksége lenne, ezért fejlesztési koncepciójukban ezeknek is számolniuk kell a háború kitörésének lehetőségével.

Tekintettel az ukrajnai háborúra is, Rehka fontosnak nevezte, hogy nőjön a cseh állam ellenálló képessége, például a nyersanyagellátás terén, és megoldandó problémaként beszélt a telekommunikáció terén a cseh állam jelentős függőségéről Kínától. (MTI)