A fancy hotelre fazonírozott Etele Plaza egyelőre nem olyan okos, mint ahogy hirdeti magát

1 hónap ezelőtt 39

Akkor, amikor még bőven nem lábaltunk ki sem a járványból, sem a gazdasági visszaesésből, merész ötletnek tűnhet plázát nyitni. Pedig Kelenföldön pontosan ezt tette a Futureal: pénteken megnyitott az Etele Plaza, ami rögtön át is vette a Buda legnagyobb plázája címet. Ráadásul ezt nevezik az ország első okosplázájának is - rengeteg „digitális megoldás” mellett a saját mobilappal és felhőalapú szolgáltatásokkal ígérnek személyre szabott parkolást, vásárlást, tájékozódást, miegyebet.

Kis káosz, sprintelő vásárlók

Ahogy egy ilyen volumenű megnyitóhoz illik, volt némi káosz és kezdeti gyermekbetegség. Legalábbis 9:45-kor már elég nehéz volt megközelíteni az épületet, mert már sokan - mi is - szerettek volna autóval beállni a mélygarázsba vagy a tetőparkolóba.

Csakhogy oda sem engedtek be senkit 10-ig, úgyhogy a környék tömbházai között kétségbeesetten helyet kereső SUV-okkal lehetett találkozni, de lehetetlen volt bárhol megállni. Nem tudom, ez mennyire általános probléma a környéken, nekem úgy tűnt, a nyitás miatt van. Amikor végre kinyitották a parkolót, az egyik sorompó romlott el. Kifelé menet volt mozgólépcső, ami nem működött, majd pedig több automata is hibásként vagy egyáltalán nem olvasta le a parkolókártyát, csak egy másik kijáratnál sikerült érvényesíteni.

Közben az Etele Plaza főbejáratnál már szép számmal gyűltek az emberek az eső ellenére is, és vele szemben, a Rádió1 rögtönzött stúdiójánál is voltak jó páran. Sebestyén Balázsék műsorában ugyanis egymillió forintos vásárlási utalványt lehetett nyerni.

Valójában azonban nem ez mozgatta meg leginkább az embereket, hanem egy 90 ezer forintos Macbook Air kedvezmény - az ajtók nyitásakor szó szerint rohantak az üzlethez.Így aztán az Istyle-nál az első órában hosszan kanyargott a sor, de még később is folyamatosan várt 50-100 ember a notebookért - volt, aki kettőt is vett.

A többi üzlet óriási nyitási kedvezményeket azért nem vetett be, általában -20 százalékot adtak, egy-két helyen pedig szerencsekereket lehetett pörgetni egyéb kuponokért. A nulladik és az első szint rendesen zsizsgett, föntebb már kevésbé.

Kívülről elég jellegtelen a plaza kockaépülete, belülről viszont annál jobban néz ki. Szellős és világos, ebben és az elrendezésében is nagyon emlékeztet az Allee-ra (meg abban is, hogy kutyabarát), ami a fő konkurensük, ráadásul nagyon közel is vannak egymáshoz.

A plázákban megszokott ezüst felületek helyett az Etelében sok helyen inkább óaranyat választottak. A főbejárattal szemben az íves korlátok, a ledfalú mozgólépcsők elég grandiózusan néznek ki, és a liftek is fekete-arany színűek, mint egy elegáns hotelben.

A hotelhangulat a pláza több pontján is feltűnt, például a folyosók közti átjárók foteles pihenőrészein, és a második emeleti éttermi részben is. Ezenkívül elég valószínűnek tartom, hogy illatosítják a belső tereket, de szerencsére nem olyan fejfájós módon, mint más bevásárlóközpontokban.

A vendéglátó szinten a szabadon használható asztalok részét legalább három különböző stílusban rendezték be, az egyiket egyenesen éttermekből és kávézókból megszokott bársonyhuzatos székekkel. Nekem ez a gyengém, őrült jól néz ki, de azért takarítás szempontjából nem tűnik túl praktikus választásnak.

Egyébként itt kint a teraszon is lehet enni, amit szintén nagyon ötletesen ültettek be növényekkel, ez valamennyire ellensúlyozza a tömbházas panorámát. De azért még itt is vannak kezdeti gikszerek, például nem egészen gondolták ki, hogy hogyan ne nyíljanak rá az ajtók a kint elhelyezett asztalokra és székekre.

Lesz még okosabb is

Ami az okosplázaságot illeti, ebből egyelőre még nem sokat lehet érzékelni.A saját fejlesztésű app, amiből a funkciók többségét el lehetne érni, meglehetősen hiányos, bár a hostessek az egész pláza területén igyekeztek rávenni a látogatókat, hogy töltsék le és regisztráljanak.

Az okosparkolásra például nagyon kíváncsi lettem volna: elvileg nemcsak rögzíteni lehet, hogy hol áll az autó, hanem olyan helyet is kereshetünk vele, ami a legközelebb van az üzlethez, ahova mennénk, és a parkolást is ki lehet majd fizetni vele. Sőt, VIP parkolóhelyett is lehet foglalni. De sajnos itt is a „coming soon” felirat fogadott (egy másik bug: hiába állítottam be, hogy magyarul működjön az app, sok mindent mégis angolul mutat.) Az ajánlatok részt is személyre lehet szabni elvileg, ez első körben azt jelentette, válasszam ki, milyen témakörök érdekelnek, amit meg is tettem. Ennek ellenére tegnap még ott is összesen négy üzlet kedvezményeit mutatta, pedig ennél jóval több helyen volt valamiféle akció vagy különleges ajánlat, amelyek az általam megjelölt kategóriákba estek.

Az okoshype része az is, hogy van egy robot az infópultnál, lelkesen fotózták is az emberek. A kifejezett hasznáról nem vagyok meggyőződve, de gyerekeket például biztos percekeig el lehet szórakoztatni a cukin mosolygó 120 centis Pepper robotkával. A kicsiknek van még egyébként digitális játszószőnyeg is.

A főbejárat szintje hivatalosan az első szint, a másik oldalon található bejárat a nulladik szint, ott a Sparhoz, a Müllerhez lehet legkönnyebben bejutni. A nulladik és az első szint az, ahol úgy-ahogy már készen vannak az üzletek, a többségük meg is nyitott, bár volt, ahol még fél 11-kor sem vágták át a szalagot, hanem porszívózták az építés után maradt koszt. Minél följebb haladtunk a szinteken, annál több volt a még készülő vagy még ki sem adott helyiség, az éttermeknél is. Mindenesetre a hivatalos közleményük szerint a komplexum 90 százalékát már bérbe adták.

Az egyetlen olyan divatmárka, ami máshol nem elérhető a városban, az a Gap, ami néhány év szünet után az Etelében nyitott újra. De egyébként nagyjából ugyanazok az üzletek találhatók meg itt is, mint más plázákban. Ami némiképp újdonság, hogy az Arena Mall után itt nyitott meg a kétszintes multibrand üzlet, a Peek Cloppenburg első budai üzlete, ide hozták az Emag legnagyobb bemutatószalonját, az Inditex-csoport márkái pedig itt vannak jelen legnagyobb számban Budán, mert van Zara Home és Massimo Dutti is a többi mellett. Az Etele Plazaban lesz a Zing Burger első bevásárlóközponton belüli egysége is a városban. Vannak „selfie roomok” is mindenféle csillogó-villogó kellékkel, hiába, az Instagram és a TikTok istenét ki kell szolgálni. Nyitott egy Life1 fitnessterem, és mozi is lesz hamarosan.

Összességében nem rossz élmény, de egyelőre nem is annyira kiemelkedő semmilyen téren, hogy ezt válasszam. Viszont a kelenföldi vasút-, illetve buszállomás, és az M4 végállomása mellett tényleg jó helyen van, akadnak kollégiumok is a környéken, úgyhogy el tudom képzelni, hogy a környező kerületekben lakók örülnek, ha ennél beljebb nem kell menniük egy plázáért. Így akár még be is jöhet a Futureal számítása, persze csak ha nem lesz több lezárással járó hullám.