A fél országra riasztást adtak ki a zivatarok miatt

1 hónap ezelőtt 37

[sz]Címkép: Pixabay[sz]

Vasárnap a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nap első felében átmenetileg kevesebb helyen, majd délutántól többfelé várható zápor, zivatar, kisebb számban a Dél-Dunántúlon várható megjelenésük. Heves zivatarok is lehetnek.

A keleti, délkeleti szél délnyugatira, majd a front érkezésével északnyugatira fordul, és nagy területen viharossá fokozódik. Emellett zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 38 fok között valószínű.

Vasárnapra a zivatarok miatt a fél országra elsőfokú riasztást adtak ki. Emellett Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyékre elsőfokú, a többi megyére másodfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt.

Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékre széllökés miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hőség miatt pedig harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Békés és Csongrád-Csanád megyékre, másodfokú Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyékre, elsőfokú pedig Pest, Fejér, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

Az az éjféli órákig lecsengenek a záporok, zivatarok, majd ezt követően túlnyomóan derült vagy gyengén felhős lesz az ég, ugyanakkor a délnyugati megyékben erős maradhat a gomolyfelhő-képződés, és néhol további zápor, zivatar előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel. Néhol záporeső kialakulhat. Sokfelé élénk lesz az északnyugati, nyugati szél. A maximum-hőmérséklet 25 és 31 fok között várható.

Kedden nagyrészt napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Helyenként – nagyobb eséllyel nyugaton és északon, legkisebb valószínűséggel délkeleten – alakulhat ki zápor, zivatar. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. Hajnalban 11, 17, a legmelegebb délutáni órákban 27, 32 fok várható.

Szerdán sok magasszintű felhő mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. A nyugatiasra forduló szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20, a csúcshőmérséklet 25 és 32 fok között valószínű.