A Királynő visszatér, de ez most nem a Gyűrűk ura

1 év ezelőtt 56

Iványi Dalma olyan Pécsnek, mint Francesco volt Totti az AS Romának vagy Ryan Giggs a Manchester Unitednek; városi és klublegenda. A 134-szeres válogatott kosárlabdázónő tízszeres bajnok, tizenegyszeres Magyar Kupa-győztes és kétszeres Euroliga-bronzérmes, egy kivételével valamennyi érmét a MiZo Pécsi VSK csapatával szerezte, amelynek – illetve a jogutód NKA Universitas PEAC-nak – most a másodedzője lesz. A Királynő visszatért.

Amikor a minap megkeresett Anita (Hartung Anita klubigazgató, Iványi egykori játékostársa – a szerk.), kis gondolkodási időt kértem, majd igent mondtam. Az UNI Győrnél Fűzy András klubelnök közölte velem, hogy mással (Cziczás Lászlóval – a szerk.) képzelik el betölteni a vezetőedzői posztot, így tulajdonképpen kapóra jött a pécsiek ajánlata. Tizenegy év után térek vissza a klubhoz, a 2010-2011-es szezon volt az utolsó, amit még a csapatnál töltöttem játékosként, akkor Zseljko Djokics volt az edzőnk, Fűzy Ákos már a Győrnél dolgozott, két évvel később érte a tragikus buszbaleset – mondta az Indexnek Iványi Dalma, aki az új évadban már az NKA Universitas PEAC másodedzője lesz az új szerb vezetőedző, Jovan Gorec mellett, a korábbi klasszis kosarassal, Szlobodanka Vilipiccsel együtt. 

Iványi Dalma 2014-ben fejezte be játékospályafutását, és 2020-ban szerződött Győrbe vezetőedzőnek. Amikor 2011-ben az utolsó szezonját futotta a MiZó-nál, már kisbabát szeretett volna férjével, a bolgár Dobrin Petrovval. Hamarosan meg is született Szamuil, majd 2015-ben Abigél. 

Örömmel költözik vissza a család Pécsre, hiszen a gyerekeink az utolsó két év kivételével ott élték le az életüket, tehát valójában hazatérünk – folytatta a legendás kosaras. – Tényleg jókor jött a pécsiek megkeresése, mert azt éreztem magamban, hogy szeretnék továbbra is felnőtt szinten edzősködni, élvonalbeli csapatnál. Tele vagyok energiával és ambícióval, úgy érzem, a lehető legjobb helyre kerülök. Látszik itt Pécsen az építkezés, a tervszerű fejlődés, szinte tapintható, hogy nagy terveket forgatnak a fejükben. Úgy érzem, rengeteget tudok tanulni ebben a rendszerben, ahol adott a páratlan tudományos, módszertani háttér, az infrastruktúra. 

Iványi Dalma szerint fontos, hogy a példaképek testközelben legyenek a mai fiatal kosarasokhoz, mert így egyfelől sokkal könnyebb kiépíteni a klubhűséget, másfelől pedig a növendékek fejlődését segítheti a példaképkultusz. 

Nagyon fontos, hogy versenyképes felnőtt csapata legyen az NKA Universitas Pécsnek – mutatott rá a szakvezető. – Az egy dolog, hogy a korosztályos együttesek fantasztikusan szerepelnek, sorra nyerik a bajnoki címeket és a nemzetközi tornákat, de szükség van a piramis csúcsán álló felnőtt gárdára is, amely kifutási lehetőséget biztosít a fiataloknak. Bízom benne, hozzá tudok járulni ahhoz, hogy a Pécs újra régi fényében csillogjon. 

Iványi Dalma Daliborka Vilipiccsel együtt az új vezetőedző, a szerb Jovan Gorec segítője lesz. A belgrádi születésű Gorec 39 éves, a Belgrádi Sport és Egészségügyi Egyetem kosárlabda edzői szakirányán diplomázott, vele kétéves szerződést kötött a klub. A szakember mögött sikeres nemzetközi karrier áll, az utóbbi két évében Kínában dolgozott.

Itt van a kutya elásva, ha szabad így fogalmazni, hiszen a Távol-Keleten együtt edzősködött Ernest Radjennel, aki 2010-ben Rátgéber László erőnléti edzője volt a Fenerbahce csapatánál, innen a kapcsolat az NKA szakmai és stratégiai igazgatójával.

Gorec 2014-ben az új-zélandi férfiválogatottat készítette fel segédedzőként a spanyolországi világbajnokságra, korábban pedig a többek közt a Crvena Zvezda edzőjeként, illetve Szerbia leány utánpótlás válogatottjainál dolgozott vezetőedzőként.

Iványi Dalma augusztus 15-ig a szövetség kötelékében dolgozik, hiszen az U17-es és az U18-as válogatott másodedzője Völgyi Péter mellett. Az előbbi korosztály világbajnokságát Debrecen rendezi július 9. és 17. között.