A lopakodó omikron ellen csak rövid ideig véd a vakcina

2 éve ezelőtt 48

Egyre több országban veszi át a domináns variáns szerepét a BA.2 elődétől, a BA.1-től: a lopakodó omikronként is ismert vírusváltozattal való megfertőződés, illetve enyhe tünetes megbetegedés elleni védelem egy szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmány szerint az emlékeztető adag felvétele után három hónappal drámai mértékben csökken.

A kutatók a Nature cikke szerint azt már jó ideje tudják, hogy a BA.1 esetében sem tart sokáig a megfertőződés és az enyhe megbetegedés elleni védelem, és most már arra is fény derült, hogy a BA.2 gyorsabban terjed, mint az azt megelőző változat, de az sokáig nem volt tiszta, hogy a BA.2 hatékonyabban kerüli-e ki az oltások hatását.

Katarban kutatták a témát

"A BA.2 még rosszabb lehet, mint a BA.1 – ettől tartottunk" – mondja Laith Abu-Raddad, a dohai Weill Cornell Medicine-Qatar fertőző betegségek epidemiológusa és a tanulmány társszerzője.

Abu-Raddad és kollégái a a katari egészségügyi rendszerből származó oltási nyilvántartások és SARS-CoV-2 vizsgálati eredmények felhasználásával végezték kutatásukat. Megállapították, hogy azok a katari lakosok, akik két adag Pfizer-BioNTech vagy Moderna mRNS-alapú vakcinát kaptak, több hónapig jelentős védelmet élveztek a BA.1 vagy BA.2 által okozott tünetes megbetegedésekkel szemben.

A védelem azonban már 4-6 hónap elteltével 10 százalék körüli szintre csökkent,

ami azt jelenti, hogy a vakcinák csak 10 százalékát előzték meg azoknak az eseteknek, amelyek akkor következtek volna be, ha a megfigyelt személyeket nem oltották volna be.

Az emlékeztető adag segít

A BA.2-vel szembeni védelem nem illant el gyorsabban, mint a BA.1 elleni, egy emlékeztető oltás pedig 30-60 százalékra növelte a védettséget a tünetes fertőzéssel szemben, bármelyik alváltozat esetében. Az Egyesült Királyságban gyűjtött adatok hasonló tendenciát mutatnak: a vakcina hatékonysága a tüneteket okozó megbetegedés ellen mindkét alváltozat esetében kevesebb, mint 20 százalék legalább 25 héttel a második adag után, de a harmadik adag után 2-4 héttel nagyjából 70 százalékra emelkedik.

A súlyos esetekkel szembeni védelem szintje magas marad

A kutatók azt is elemezték, hogy az mRNS-vakcinák milyen mértékű védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedésekkel szemben, de ehhez össze kellett vonniuk a BA.1-es és BA.2-es esetekre vonatkozó adatokat – erre azért volt szükség, mert Katar lakossága fiatal, így a súlyos esetek ritkák. Ez az elemzés azt mutatta, hogy a súlyos megbetegedéssel szembeni védelem

legalább 7 hónapig 68 százalékos vagy annál magasabb

szinten maradt még azoknál is, akik csak két oltásadagot kaptak, és az emlékeztető adag után 80 százalék fölé emelkedett. Abu-Raddad szerint az összevont esetek 70-80 százaléka BA.2-es volt.

Mindezt azt mutatja, hogy az oltások nyújtotta védelem szintje kifejezetten magas tud maradni a súlyos megbetegedéssel szemben ezeknek a variánsoknak az esetében is – a jövőt ugyanakkor nem egyes variánsokkal szemben kifejlesztett vakcinák nyújthatják, hanem pánkoronavírus-oltások.