A megafonos Deák Dániel lenyúlt egy videórészletet a TheVR-től, de letöröltették vele

1 hónap ezelőtt 36

Deák Dániel a kontextusból kiragadva, a másik fél megkérdezése nélkül használta fel a TheVR névre hallgató influenszerpáros videójának egy részletét. Eleinte Deák azzal védekezett, hogy nem járt el jogtalanul, végül mégis leszedte a kifogásolt tartalmat.

A magyar net egyik legnépszerűbb tartalomgyártójának, a politikával kifejezetten nem foglalkozó TheVR videójának egy részletét használta fel a Megafon Központ tagja, Deák Dániel egy mémvideóban. A TheVR két alapítója, Komzsik János és Fábián István kedden, a csatorna reggeli műsorában élőben szembesültek azzal, hogy egy lejárató videóhoz használták fel egy korábbi adásuk- amelyben azt fejtegették, hogy "mi a fene az a belpesti" - részleteit. A szembesülés az alábbi videóban 3 perc 39 másodpercnél látható:

A Telex kiemeli, hogy a két influenszer szerint teljesen jogtalanul, a megkérdezésük, engedélyük nélkül, az eredeti kontextusból kiragadva operált Deák a videórészletekkel, ráadásul egy propagandavideóba építette be azokat. A TheVR csapata Facebookon jogsértő tartalomként jelentette is a videót, és 24 órát adott Deák Dánielnek, hogy letörölje azt, mielőtt megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A lap cikke szerint Deák eleinte kötötte az ebet a karóhoz, és nem engedett: arra hivatkozott, hogy szerinte egy mémvideóhoz bármilyen anyagot felhasználhat. Az X-en (korábban: Twitter) azzal is védekezett, hogy róla is készülnek mémek, mégsem hisztizik miattuk. Végül aztán a megafonos propagandista mégiscsak beadta a derekát, és levette a szóban forgó videót. Az X-en kommentekben azt írta, hogy bár szerinte jogilag megállt volna a videó, a TheVR-ral való egyeztetései nyomán mégis úgy döntött, hogy inkább eltünteti azt.

A Telex felhívja a figyelmet arra, hogy a Megafon Központ Varga Judit és Novák Katalin lemondása óta, az utóbbi napokban 45 millió forintot költött közösségi médiás hirdetésekre, és eleve többmilliárd forintból működik a kormánypárti influenszereket foglalkoztató szervezet úgy, hogy a pénz forrásáról szinte semmit sem lehet tudni.