A Morgan Stanley szerint könnyen jöhet még nagyobb esés a tőzsdéken

2 hónap ezelőtt 10

Portfolio 2023. szeptember 22. 12:20

Jelentős esést szenvedtek el az amerikai tőzsdék az elmúlt napok, különösen a csütörtöki kereskedésben. A csütörtöki nap ráadásul arra is rávilágított, hogy egyre több a romló technikai indikátor, amely miatt érdemes lehet aggódni.

A Morgan Stanley adatai arra utalnak, hogy az eladási hullám potenciálisan fokozódhat.

A Fed szigorú üzenetei megrázták a piacot, és bár még nem értünk el arra a pontra, hogy jelentős kényszerértékesítés történjen, ez a pont egyre közelebb kerül. Még stagnáló árfolyamok mellett is negatívba kezdenek fordulni a piac trendjelzései

– írták.

Az S&P 500 index a 10, az 50, valamint az 100 napos mozgóátlaga alá került a csütörtöki eséssel.

Utóbbira március óta nem volt példa.

A fent említett mozgóátlagok letörése miatt a trendkövető CTA-k (olyan hedge fundok, amelyek menedzselt, előre meghatározott határidős stratégiát alkalmaznak) pozícionálása megváltozhat és

átállhatnak az eladói oldalra.

Ha a spot piac nem emelkedik, a trendkövető CTA-k a következő napokban valószínűleg eladókká válnak

– írja a Morgan Stanley csapata.

A piac további eséséhez emellett az is hozzájárulhat, hogy az opciós piac másik oldalán lévő dealerek viselkedése megváltozhat, mivel részvénykitettségük fedezéséhez eladásra kényszerülhetnek.

A Morgan Stanley szerint, ha a piac 1 százalékot esik, akkor dealereknek közel 7 milliárd dollárnyi részvényt kellene eladniuk, míg 2 százalékos esés körülbelül 18 milliárd dollárnyi részvényeladást válthat ki.

Viszont augusztus végén is hasonló volt az opciós dealerek pozícionáltsága, mégsem keletkezett érdemi kár – tette hozzá a bank csapata.

Címlapkép forrása: Getty Images