A NASA és a SpaceX újraélesztheti a Hubble-t

3 hónap ezelőtt 35

A Hubble egyre többet veszít magasságából: ha nem tesznek semmit, előbb-utóbb az atmoszférába zuhan és elég. Korábban már öt alkalommal szervizelték, legutoljára 2009-ben.

Azóta 25 kilométerrel került alacsonyabb állásba, most 540 kilométeres magasságban köröz. A NASA annak örülne, ha ismét 600 kilométeres magasságba kerülhetne, oda, ahova 1990-ben telepítették. Ez további 20-30 évvel hosszabbítaná meg élettartamát – persze a rendben elvégzett karbantartásokkal együtt.

Szép történelemre tekinthet vissza

A Hubble az űrtörténelem egyik legsikeresebb megfigyelőeszköze: másfél millió mérést végzett el, melyekből 19 ezer kutatási anyag jelent meg 32 év alatt.

Idén kiszúrta az univerzum legtávolabbi csillagát,

leképezte a valaha azonosított legnagyobb üstököst és szerepet játszott abban, hogy a DART ezen a héten egy aszteroidába ütközött.

A NASA tavaly év végén indította útjára utódját, a James Webb teleszkópot, de a remények szerint a páros még hosszú évekig együtt dolgozhat.

A jelenlegi felmérések azt vizsgálják, hogy Elon Musk cége hogyan küldhetne kereskedelmi legénységet a Dragon kapszulák egyikében a Hubble-hez, nemcsak azért, hogy a teleszkópot magasabbra tolja az égbolton, hanem azért is, hogy

szervizelje néhány hardverelemét.

A javítási és korszerűsítési munkálatok közé tartozna a giroszkópok cseréje, amelyeket a teleszkóp csillagokra és galaxisokra való irányításához használnak, és amelyek idővel hajlamosak meghibásodni.

"Szeretném teljesen világossá tenni, hogy nem jelentünk be időpontot, vagy azt, hogy biztosan belekezdünk egy ilyen misszióba. De szeretnénk tanulmányt készíttetni, hogy lássuk, mi lenne megvalósítható" – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója.

Egy 2009-ben telepített eszköz segíthet

A SpaceX jelenleg a Nemzetközi Űrállomásra szállítja az űrhajósokat, a Hubble-misszió ettől merőben eltérő lenne. Ha ez megvalósul, akkor a teleszkópra 2009-ben szerelt befogási gyűrű segíthet majd a legénységnek. Ezt eredetileg azért telepítették a Hubble-re, hogy ennél megragadva húzhassa magával egy űrrepülő a biztonságos megsemmisülés helyszíne, a Csendes-óceán déli része felé. Ugyanez a gyűrű most lehetővé teheti, hogy egy űrhajó magasabbra vontassa.

A tanulmány elkészítésében Jared Isaacman vállalkozó és milliárdos fog közreműködni, aki tavaly a Dragon kapszulával egy Inspiration4 nevű, kizárólag polgári célú küldetést irányított a Föld körüli pályára.

"A James Webb teleszkóp üzembe helyezésével a Hubble küldetése csak még fontosabbá vált. Izgalmas belegondolni abba a lehetőségbe, hogy meghosszabbíthatjuk az egyik legnagyobb felfedezőnk élettartamát és képességeit" – mondta Isaacman.