A nyomor és az éhezés: fellendítette a gyerekkereskedelmet a koronavírus-járvány Indiában

1 hónap ezelőtt 11


[sz]Fotó: Abhishek Mishra/Wikipedia[sz]

Ahogy a világ több másik országát, Indiát is éppen romokba dönti a koronavírus-járvány, ám van egy terület, amely sajnálatos módon éppen emiatt lendült fel az utóbbi fél évben: ez a gyerekkereskedelem.

A CNN riportjából kiderül, hogy

az idei év áprilisa és szeptembere között Indiában 1127 gyerek vált a kereskedelem áldozatává és 86 olyan embert tartóztattak le, akik részt vettek ennek megszervezésében, ez kiemelkedően magas számnak számít.

Ennek okai nem meglepő módon a koronavírus-járványban, és annak gazdasági következményeiben rejlenek. India többek közt arról is hírhedt, hogy ebben az országban dolgoztatják a legtöbb gyereket a világon. A jelenség ellen nagyon nehéz bármit is tenni, mivel rengeteg mélyszegénységben élő családnak nélkülözhetetlen a megélhetéshez a gyermek által hazahozott pénz is. 1986 óta törvény tiltja a 14 évesnél fiatalabb gyermekek alkalmazását olyan helyeken, ahol különösen veszélyesek a munkakörülmények – mint például a bányászatban. 2016-ban mindezt kiegészítették arra vonatkozóan, hogy a 14 éven aluliak már egyáltalán nem dolgozhatnak, kivéve a családi vállalkozásokban.

[kapcsolodo]gyerekkereskedelem-ellen-kuzdo-magyar-szociologust-tuntetettek-ki-washingtonban[kapcsolodo]

Amikor márciusban Indiában bejelentették a rendkívül szigorú korlátozásokat, rengetegen veszítették el a munkáikat, ezáltal a családok bevétele még inkább csökkent.

Az iskolák bezárásával a gyerekek otthon maradtak, ezzel pedig elveszett a napi egy meleg étel lehetősége, amit az iskolában kaptak

– egy mélyszegénységben élő családnak ez is hatalmas érvágás, főleg, hogy jellemzően több gyerek is van egy családban. Rengetegen kerültek minden addiginál nehezebb helyzetbe, ezt pedig remek szimattal szagolták ki a gyerekkereskedők.

[next]

A szakértők szerint többféle módszerrel trükköznek: sokszor a szülők tudta nélkül, hamis ígéretekkel vágják át a gyerekeket, és csábítják őket illegális munkára nagyon kevés pénzért.

Mások viszont olyannyira az elkeseredés és a nyomorgás szélén állnak, hogy önként küldik el a gyerekeiket a csempészekkel, hogy aztán a gyerekek a pénzt haza tudják küldeni a család megsegítésére.

Az elmúlt fél évben kiszabadított gyerekek arról számoltak be, hogy nagyon kevés pénzért dolgoztatták őket borzasztó körülmények között, és gyakran fizikai bántalmazást kellett elszenvedniük munkáltatójuktól. Jellemzően India legszegényebb régióiból származó gyerekeket találtak köztük, Dzshárkhand és Bihár államokból, az elsődleges piaca a gyerekmunkának pedig Dzsaipurban van.

A különböző jogvédő szervezetek szerint a kormánynak sokkal komolyabban kéne vennie a gyerekkereskedelemre vonatkozó szabályozásokat, és tovább szigorítani azokat. A szigorított tervezet idén év elején került a miniszterek elé, ám a járvány kirobbanásával lekerült a napirendről. A járványhelyzet miatt azonban ezen a téren rosszabb a helyzet, mint valaha, és a kialakult káoszban egyelőre nincsen hatásos megoldás a problémára.