A Pegasus miatt sürgős frissítést kapott az összes Apple-készülék

5 nap ezelőtt 11

[sz]képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Ameen ALmayuf[sz]

Sürgős frissítést dobott ki hétfő este az Apple a Pegasus-kémszoftverrel összefüggésben, írja a CNN. A biztonsági rést a kanadai Citizen Lab szakemberei egy szaúdi aktivista telefonján fedezték fel, akit legalább február óta figyelt meg valaki az izraeli NSO Group által fejlesztett kémprogrammal.

Az Apple soron kívüli frissítése az iMessage üzenetküldőt érintette, melyen keresztül a Pegasus úgy is be tudott jutni az iOS, MacOS vagy WatchOS operációs rendszert futtató készülékekre, hogy a felhasználónak semmire nem kellett rákattintania, egyetlen mellékletet sem kellett megnyitnia, olvasható a Citizen Lab közleményében.

Ivan Krstić, az Apple biztonságtechnikai igazgatója kiemelte, hogy a szoftverek sebezhetősége nem jelentett fenyegetést a felhasználók túlnyomó többsége számára. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlják, hogy mihamarabb frissítsék az eszközök operációs rendszereit.

[kapcsolodo]az-europai-parlament-ele-kerul-szerdan-a-pegasus-ugy/[kapcsolodo]

A Pegasus-botrány még júliusban robbant ki, amikor több lap oknyomozó újságírói hosszas feltáró munka után bejelentették, hogy a világ egyes országaiban – köztük Magyarországon is – bevetették a kémszoftvert civilek, politikusok és újságírók megfigyelésére. A programot gyártó NSO Group közölte, hogy a Pegasust kizárólag kormányoknak értékesítik, a szoftvert pedig célzottan terroristák és bűnözők leleplezésére lehet használni.

A Direkt 36 kiderítette, hogy ennek ellenére Magyarországon több független vagy ellenzéki újságírót, üzletembert és civilt is megfigyeltek a Pegasusszal. A magyar kormány hivatalosan eddig még nem ismerte el, hogy bevetette volna a kiberfegyvernek számító programot hazánkban.

[kapcsolodo]direkt36-lehetseges-hogy-pava-zoltan-pegasusszal-tortent-megfigyelese-osszefugg-azzal-hogy-egy-altala-vezetett-ceg-dolgozik-a-dk-nak/[kapcsolodo]