A tudósok rájöttek, hogyan lehet levegőből áramot csinálni

10 hónap ezelőtt 28

Szinte bármilyen anyag felhasználható arra, hogy a levegő páratartalmában rejlő energiát elektromossággá alakítsák − állapították meg a tudósok egy olyan kutatásban, amely a tiszta energia folyamatos, kis környezetszennyezéssel történő előállításához vezethet.

Az Advanced Materials című szaklapban közzétett kutatás arra 2020-as munkára épül, amely először mutatta ki, hogy a levegő nedvességéből baktériumokból kinyert anyag segítségével energiát lehet nyerni. Az új tanulmány szerint szinte bármilyen anyag felhasználható, például fa vagy szilícium, amennyiben apró részecskékre zúzható és mikroszkopikus pórusokkal újraalkotható. De sok kérdés van azzal kapcsolatban, hogyan lehet a terméket méretarányosan méretezni - írta meg a The Washington Post.

„Amit mi kitaláltunk, azt úgy lehet elképzelni, mint egy kis méretű, ember alkotta felhőt. Ez valóban egy nagyon könnyen hozzáférhető, hatalmas, folyamatos, tiszta áramforrás. Képzeljük el, hogy tiszta áram áll rendelkezésünkre bárhol, ahová csak megyünk” – mondta Jun Yao, az Amhersti Massachusettsi Egyetem mérnökprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

Ez lehet erdőben, hegyi túrázás közben, sivatagban, vidéki faluban vagy az úton.

Az Air-gen néven ismert levegővel működő generátor folyamatos tiszta áramot biztosítana, mivel a mindig jelenlévő nedvesség energiáját használja, és nem a naptól vagy a széltől függ. Ellentétben a napelemekkel vagy a szélturbinákkal, amelyeknek különleges környezetre van szükségük ahhoz, hogy jól működjenek, az Air-gen bárhol használható - mondta Yao.

A körömnyi méretű és egy hajszálnál vékonyabb eszköz apró lyukakkal, úgynevezett nanopórusokkal van ellátva. A lyukak átmérője kisebb, mint 100 nanométer, vagyis kevesebb, mint egy emberi hajszál szélességének ezredrésze.

Az apró lyukak átengedik a levegőben lévő vizet oly módon, hogy a készülék felső és alsó részeiben töltésegyenlőtlenség alakuljon ki, így gyakorlatilag egy folyamatosan működő akkumulátort hozva létre.

Yao becslése szerint nagyjából 1 milliárd Air-gens, nagyjából egy hűtőszekrény méretűre halmozva, egy kilowattot termelhetne, és ideális körülmények között részben egy otthont is elláthatna energiával. A csapat reméli, hogy az eszköz hatékonyabbá tételével mind a szükséges eszközök számát, mind a helyigényüket csökkenteni tudják.