A válság eddigi legfájóbb döntése

2 nap ezelőtt 5

Jó reggelt! Újra itt a reggeli hírlevél, de érdemes a többire is feliratkozni.

4 kiemelt cikk a 444-ről:

HÁBORÚ

Rendőrök verik, kergetik és hurcolják el a mozgósítás ellen tüntetőket Oroszországban, miközben Burjátföldön egyenesen az egyetemről viszik besorozni a hallgatókat. A Novaja Gazeta szerint akár 1 millió oroszt is elvihetnek Ukrajnába.

Egy orosz nő nem találta a gyilkosságért elítélt férjét a börtönben, mert elvitték harcolni Ukrajnába, és ez úgy derült ki, hogy a férje, pár nappal később felhívta a háborúból. Ezzel szemben amikor magukat katonának kiadva felhívták Putyin szóvivőjének a fiát, hogy másnap be kell vonulnia, közölte, hogy arról szó sem lehet, a kérdést másik szinten fogja rendezni.

Dmitrij Medvegyev szerint „az új orosz területek védelmére bármilyen fegyver bevethető”, Zelenszkij pedig „igazságos büntetést” követelt Oroszországnak előre felvett videón beszélve a New York-i ENSZ Közgyűlés előtt. Ukrajna átadta Viktor Medvedcsukot az oroszoknak, cserépe tiszteket kapott érte az Azovsztal védői közül.

Rácz András arról írt, hogy még kegyetlenebb és még hosszabb lesz a háború Ukrajnában: a donbaszi harcokat eddig is jellemző véres, felőrlő orosz harcmodor nem változik meg, a bevonultatott tartalékosoknak, akárcsak az ukránoknak, óriási veszteségeik lesznek, a „népszavazásos” annexió viszont belátható időn belül lehetetlenné teszi a politikai rendezést.

A legfőbb orbánista napilap már putyinista irányból előzi Putyin legnagyobb udvaribolondjait, Pilhál Tamás olyasmit írt az öndefiníciója szerint polgári-konzervatív Magyar Nemzetbe, amit talán már józanabb kadirovista hangok se vállalnának ebben a formában.

POLITIKA

A Magyar Nemzet „megtudta”, hogy miről beszélt a miniszterelnök a Fidesz kihelyezett frakcióülésén: „Soha többet Gyurcsány!” – kiabálták a fideszes politikusok Orbán Viktor beszéde közben. Később bejelentették, hogy a kormány Nemzeti Konzultációt rendez az Oroszország elleni szankciókról.

Navracsics Tibor ezentúl KDNP-s színekben lesz miniszter az Orbán-kormányban, a KDNP parlamenti képviselőcsoportja egyhangú döntéssel fogadta a soraiba. Navracsics azt mondta, azért váltott frakciót, mert a KDNP neve most jobban cseng, mint a Fideszé, legalábbis az uniós tárgyalópartnereknél.

Már Csányi Sándor is arra panaszkodik, hogy az állam bármikor beavatkozhat a jogrendbe és a szerződésekbe, az OTP-vezér nem érti, hogy bizonyos bankok miért nem vonultak még ki az országból.

73 kamupárt ellen indítanak pereket a főügyészségek: két, egymást követő választáson nem indítottak jelöltet, vagy felhagytak tevékenységükkel, és vagyonukról nem rendelkeztek. A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László „választás rendje elleni bűncselekmény” címén feljelenti a Jobbikot, aminek amúgy az NVB elkaszálta az EU-s népszavazási kérdését.

VÁLSÁG

Az év végéig működőképes marad Budapest, ad valamennyi pénzt a kormány. Az MVM közölte, hogy a többgenerációs családi házban élők már igényelhetik a kedvezményes többletföldgázt.

Elfogadta a XII. kerületi önkormányzat a brutális téli rezsiszigort: az önkormányzat munkatársai heti 2 napot otthonról dolgoznak majd, sport és kulturális intézményeket zárnak be télre.

A főváros szerint semmi értelme színházakat, idősklubokat bezárni a rezsi miatt. Minek spórolni pár tízmilliót, miközben százmilliárdos rezsiről beszélünk? – kérdezi a főpolgármester-helyettes.

Dráma van a Fideszben is, őket sem kíméli a válság: ki kellett lakoltatni Kocsis Máté aranyhalait. „Egy fájó döntés volt, de meghoztam” - vallott elcsukló hangon a veszteségeiről a frakcióvezető.

KÜLFÖLD

Hszi Csin-ping előre menekülne: a hatalmas adósságokkal aláaknázott, strukturális problémákkal küszködő kínai gazdaságot önellátóvá szeretné tenni a csúcstechnológiától az energiáig, de ez nem lesz fáklyásmenet.

„Mi mérgezőbb az emberiség számára, a kokain, a szén vagy az olaj?” – kérdezte az ENSZ-ben Gustavo Petro kolumbiai elnök, aki a drogok elleni háború befejezését követelte Latin-Amerika nevében.

A nők méhe a csatatér Kelet-Európában: a magyar abortusztörvény egyre jobban hasonlít az elnyomó rezsimekéhez, de még mindig nem olyan rossz a helyzet, mint mondjuk Lengyelországban.

Újabb két tüntető halhatott meg az öt napja tartó iráni tüntetéseken, amiket a rendőrök erőszakkal próbálnak felszámolni.

SPORT

Az európai csapatot vezető Björn Borg eleget tett Roger Federer kérésének: a svájci sztár a hétvégén Rafael Nadal mellett búcsúzik a profi tenisztől.

Nem indulnak orosz judósok az októberi világbajnokságon, mivel csak semleges színekben, a nemzeti himnusz és zászló használata nélkül vehettek volna részt.

TRUE CRIME

A 444 első true crime podcastsorozatában Kovács Judit történetét meséljük el. A nőt a férje, a darnózseli hentesként elhíresült N. János ölte meg. A harmadik epizódban arra keressük a választ, hogy lehet, hogy a bizonyítékok ellenére Jánost kétszer is felmentette a bíróság, és amikor elítélték, már nem is emberöléssel vádolták.

???

Áttörtük a hagyományos magyar konyha és a moslék közti vékony határt: elkészítettük a garlic bread elfajzott rokonát, a töltött kenyeret, amelyek különböző variációval vannak tele mostanában a borosvalériai értelembe vett hagyományos recepteket posztoló Facebook-csoportok. Konklúzió: nem vagyunk jól.