A vásárlók már idén megüzenhetik a politikusoknak, ha akarják – Neubauer Katalin a december 24-ei boltzárról

2 hónap ezelőtt 16

Sorra jelentik be a magyar áruházláncok, hogy nem nyitnak ki december 24-én. Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke korábban azt mondta az InfoRádióban, hogy jelenleg körülbelül 250 ezer ember dolgozik a kiskereskedelemben és az élelmiszer-kereskedelemben. Felhívta a figyelmet arra, hogy sok más munkakörrel ellentétben a kereskedelemben dolgozók nem pihenhetnek a hosszú hétvégéken sem, gyakorlatilag egész évben nyitva vannak a boltok, így az érintett munkavállalók és családjaik megérdemelnék azt, hogy december 24-én ne kelljen munkába állniuk.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint párbeszédre van szükség a kérdést illetően, de elutasítják az esetleges adminisztratív szigorítást, mert 24-e „kiesése” gyengítené a gazdaságot.

Neubauer Katalin azt mondta az InfoRádióban, hogy már több, mint tíz áruházlánc csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, hogy december 24-e már idén pihenőnap legyen a kereskedelemben dolgozók számára. Hozzátette: bár a felvetés az elmúlt hetekben került be hangsúlyosabban a hírekbe, a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség több tagja már évekkel ezelőtt megtette ezt a gesztust a dolgozók felé és számos nagy hálózat érvelt a december 24-ei boltzár mellett.

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kezdeményezés „nagyon jó, de az átütő sikerhez törvénymódosításra lenne szükség.”

Sokan felvetették az utóbbi időben, hogy miként érintené a szenteste napi boltzár a karácsonyi forgalmat és a boltok bevételeit, hiszen rengetegen december 24-én délelőtt indítanak még egy nagy bevásárlási rohamot. Neubauer Katalin azonban úgy gondolja, hogy nincs olyan dolog, amit ne lehetne megvenni már december 24-e előtt. „Nyilván az, aki most nyitva lesz, nagyobb forgalomra számíthat, aki pedig bezár ezen a napon, átirányított forgalomra számíthat” – fejtegette.

Mint mondta, bizonyos szkeptikus várakozásokkal ellentétben nem számítanak olyan nagy átrendeződésre a vásárlási szokásokat illetően, ahogy azzal sem számolnak, hogy átcsoportosítanak vásárlói rétegeket, tömegeket más egységekbe a bezárások miatt.

A kormány eddig nem tett lépést annak érdekében, hogy munkaszüneti nap legyen december 24-e vagy szabadnapot kaphassanak a kereskedelemben dolgozók aznap, igaz egyes pártok, politikusok felszólaltak az Országgyűlésben ezt támogatva. Neubauer Katalin szerint az, hogy az elmúlt napokban több áruházlánc is bejelentette, zárva lesz december 24-én, az „előszobája lehet egy törvény előkészítésének” a témában. Mint fogalmazott, a vásárlók is jelezhetik, megmutathatják, hogy van erre igény azzal,

ha már idén sem látogatják olyan nagy számban szenteste napján azokat az üzleteket, amelyek nyitva lesznek. Meglátjuk, mennyien tesznek így.

„Ezekből a számokból lehet majd látni, hogy hozhat-e esetleg a kormány ilyen döntést. A kérdés azért kerül kevésbé a napirendre a politikában, mert a korábbi, vasárnapi korlátozással kapcsolatosan nagyon sok negatív vélemény érkezett annak ellenére, hogy semmiféle forgalom-visszaesés nem történt abban az egy évben, amikor vasárnap nem nyitottak ki a kereskedelmi egységek” – magyarázta Neubauer Katalin.