A világ leggazdagabb 1 százaléka kétszer annyi széndioxid-kibocsátásért felelős, mint a legszegényebb 50 százalék

1 hónap ezelőtt 11


[sz]képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Daniel Eledut[sz]
Az elmúlt 30 évben a bolygó leggazdagabb 1 százaléka kétszer annyi széndioxid-kibocsátásért felelős, mint a világ teljes népességének szegényebbik fele, írja a Phys.org.

Az Oxfam új kutatása szerint 1990 és 2015 között az a 64 millió ember, akik

a Föld legtehetősebb embereinek számítanak, a teljes széndioxid-kibocsátás 15 százalékáért felelős. Eközben a világ szegényebbik fele, vagyis közel 3,1 milliárd ember csak 7 százaléknyi kibocsátásért okolható.

[kapcsolodo]/20-nagy-olaj-es-gazceg-okozza-a-szen-dioxid-kibocsatasok-tobb-mint-egyharmadat/[kapcsolodo]

A kutatás szerint a leggazdagabb nemzeteknek sürgősen át kell alakítaniuk, valamint meg kell tisztítaniuk infrastruktúrájukat és gazdaságukat, ha valóban el akarjuk érni a 2015-ös párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat.

Ellenkező esetben egyedül ezek a nemzetek kimerítik a teljes széndioxid-felhasználási költségvetési keretet anélkül, hogy a többi országnak bármennyi jutna.

Végeredményben ez pedig azt jelentheti, hogy a Föld nagy részéhez képest egyébként is jólétben élők tovább növelik a fogyasztásukat, miközben mindennek a levét a legszegényebbek és a kialakuló helyzetért legkevésbé felelősök ihatják meg.

[kapcsolodo]/visszaszamlalo-klimaorat-keszitettek-new-yorkban-azt-mutatja-mennyi-van-meg-a-kritikus-szint-elereseig/[kapcsolodo]