Ahol az Alpok és az Adria hangulata egybeolvad...

3 hónap ezelőtt 9

Amikor beköszönt az igazi kánikula, kevés jobb dolgot lehet elképzelni a hűsítő vízpartnál, ahol egész nap strandolhatunk, napozhatunk. Klagenfurt és a Wörthi-tó viszont ennél sokkal többet kínál: a fürdőzés mellett várost nézhetünk, gyönyörködhetünk az Alpok látványában és túrázhatunk kedvünkre. Ausztria déli része egyszerre nyújt kulturális programokat, az aktív kikapcsolódás lehetőségét és a vízparti pihenés élményét.

Amikor a családi nyaraláson gondolkodunk, a tervezés legnehezebb része, hogy igyekezzünk olyan helyet találni, ahol mindenki jól érezheti magát. Előfordulhat, hogy valakinek a pezsgés kell a vakáció alatt, másokat a túrázás kapcsol ki, míg a gyerekek a strandolást imádják. Ausztria déli részén, a Wörthi-tó partján fekvő Klagenfurt lehet a tökéletes választás, hiszen itt minden megvan. A városban az Alpok, illetve az Adria hangulata egyesül, és a nevezetességek mellett jó csak úgy elveszni az utcák forgatagában. A környék számos túrázási opciót tartogat, Karintia legnagyobb fürdőtava, a Wörthi-tó pedig tökéletes a legmelegebb napokra, vízi sportokra.

Klagenfurt, te csodás

A tóparti város több mint nyolcszáz éves történelme során számos látványossággal gazdagodott. Tökéletes program felfedezni a reneszánsz hangulatú Klagenfurtot, ami többek között az óbécsi és az olasz kávékultúra olvasztótégelye is egyben. A csatorna menti sétányon elveszhetünk a Lendhafen nevű fiatalos negyedben, ahol egymást érik a divatos bárok, majd csodás szecessziós villákban gyönyörködhetünk, végül pedig átsétálhatunk Karintia legrégebbi fennmaradt hídján.

Klagenfurt: Alter Platz

©

A belvárosban tett séta során reneszánsz udvarokat járhatunk végig tele múzeumokkal, galériákkal és kis üzletekkel. Az Alter Platz, a Kramergasse, valamint a Wienergasse környéke valóságos kulináris paradicsom, illetve mindenképpen látogassunk ki a Benedictine piacra, hogy belekóstoljunk a klagenfurti ízekbe. A fő piaci napok minden csütörtökön és szombaton 6.30-tól 13.00 óráig tartanak, és javarészt a karintiai termelők kínálják a helyi finomságaikat. Megállhatunk továbbá egy pillanatra a Lindwurm szökőkútnál, ami az egyik legismertebb és leglátogatottabb nevezetesség. A Pfarrplatzon található Szent Egyed plébániatemplom ugyancsak megér egy kitérőt: felmeheteünk az ötven méter magas tornyába, ahol 225 lépcsőfokot kell leküzdenünk, hogy élvezhessük a városra és a hegyvonulatokra nyíló csodálatos kilátást. Ezen felül az egész családnak remek program a Minimundus, ahol nemcsak a környék, de a világ több híres épületének kicsinyített mása található meg.

Amennyiben Ausztria déli csücskébe készülünk a nyáron, mindenképpen fussuk át az aktuális programokat, hiszen számos fesztivál, koncert és kulturális program várja az érdeklődőket.

Tóparti nyugalom és adrenalin egy helyen

A Wörthi-tó Ausztria egyik legnépszerűbb üdülőhelye. A tópart a kristálytiszta vízzel és lenyűgöző panorámával, az Alpok látványával ideális hely a fürdőzésre és a napozásra, ugyanakkor az is megtalálja a szórakozást, aki nem szeret egész nap egy nyugágyban feküdni két csobbanás között. A vízi sportok szerelmesei kipróbálhatják a wakeboardot, a vízisízést vagy a jet skit. A gyerekekkel kalandozhatunk az Europaparkban, a hajókirándulások során pedig a tó környékét és nevezetességeit fedezhetjük fel: tehetünk egy látogatást például a Maria Loretto félszigeten is.

A klagenfurti strandfürdő

©

Két keréken Karintiában

A tóparton közel sem csak a strandolásé a főszerep. A környéken több kerékpárút fut, amik segítségével akár az egész régiót bejárhatjuk, az erdőkben pedig nagyszerű túraútvonalak várják a természet szerelmeseit. Tekerhetünk a Wörthi-tó körül egy több mint negyven kilométeres szakaszon, és a bringázás közben vagy egy-egy pihenő alkalmával elmerülhetünk a tó vizének szépségében.

Emellett kiváló helyszín a kerékpárosok számára a Pyramidenkogel-hegy és kilátó, valamint a Hochosterwitz várkastély szintén könnyen megközelíthető két keréken, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környékre. A legjobb, hogy mindenki talál magának kerékpáros terepet: indulhatunk a gyerekekkel Klagenfurt belvárosából a Wörthi-tóig, vagy körbetekerhetjük azt, esetleg mehetünk délebbre a Glanfurt és Sattnitz mentén, hogy megismerjük Karintia festői vidékét. Ha pedig túlságosan kiemelegednénk, egy fürdős pihenőt szinte bárhol könnyen beiktathatunk.

Kirándulásra fel!

A túrázók sem fognak unatkozni, ha Karintiáról van szó: az 1664 méteres magasságon fekvő Klagenfurter Hütte szinte kihagyhatatlan, ahova a legrövidebben az ámulatba ejtő Bärentalon keresztül, a Johannsenruhe parkolóból indulva juthatunk el. Innen kényelmes hajtűkanyarokkal vezet fel az út a Maltschacher Almon található kunyhóig. Ha még nem fáradtunk ki eléggé, felkapaszkodhatunk 2024 méteres magasságra, a Kosiakra, hogy utána még jobban essen egy császármorzsa a hütte teraszán.

Ha nem mennénk a várostól túl messzire, mégis nyugalomra és madárcsicsergésre vágyunk, Klagenfurtban az is megoldható. A városközpontjából csak néhány lépésnyire van a Kreuzbergl, ahol a helyiek és a turisták egyaránt kiaszakadhatnak a sűrű hétköznapokból. Vegül, de nem utolsó sorban tehetünk egy túrát Bodentalba, egy különleges, szinte érintetlen természeti környezettel rendelkező, a Karavankák hegycsúcsai között húzódó eldugott alpesi völgybe ezer méterrel a tengerszint felett. A számos túraútvonal kiinduló és végpontjának számító Sereinig fogadónál kezdődik a különleges felfedezőtúra, ami egy tengerszemhez, a Meserétig és a Karavankák csipkés hegycsúcsáig vezet.

Legyen szó baráti társaságról, romantikus hétvégéről, vagy családi kikapcsolódásról, az biztos, hogy Karintiából mindenki tele élményekkel térhet haza. Magunkba szívhatjuk az alpesi levegőt, felfedezhetjük a reneszánsz emlékeket, nagyszerű kávékat ihatunk, hűsölhetünk a tóban, arról nem beszélve, hogy mindezt Magyarországról alig pár órára tehetjük meg.

További érdekességek és látnivalók Klagenfurtban és a Wörthi-tónál: www.austria.info

Nyitókép: Tourismus Region Klagenfurt am Wörthersee GmbH / Franz Gerdl

Az oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.