Aktívak a vulkánok Európa több pontján is, a Kanári-szigeteken ezreket kellett kitelepíteni

1 hónap ezelőtt 19

Több mint 5 ezer embert kellett kitelepíteni egy vulkánkitörés miatt a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken – írja a BBC.

Hamu és láva is folyamatosan lövell az égbe a Cumbre Vieja tűzhányóból, ami éppen ötven éve volt utoljára aktív.

A szigeten mintegy 80 ezren laknak, emellett rendkívül népszerű turisztikai célpont. Most a hadsereget is segítségül kellett hívni az emberek evakuálásához. Több ház már megsemmisült a hömpölygő láva miatt, de sérültekről vagy áldozatokról eddig nem érkezett hír.

Angel Victor Torres, a Kanári-szigetek elnöke szerint egyelőre úgy tűnik, az eddigi ötezer kimenekített emberen kívül másokat nem kell evakuálni. A kitörés helyszínén van Pedro Sanchez Spanyolország miniszterelnöke is. Ő elmondta: egyelőre urai a helyzetnek, a mentés a tervek szerint halad. Egy helyi idegenvezető, Jonas Pérez úgy fogalmazott:

A leghihetetlenebb dolog a vulkánból jövő zaj. Olyan, mintha húsz vadászrepülő szállna fel egyszerre. Elképesztően hangos.

A Kanári-szigetek hét szigetből álló csoport, amelyek Marokkótól délnyugatra fekszenek, sokkal közelebb Afrika partjaihoz, mint Spanyolországhoz.

Vulkánkitörés a Kanári-szigeteken

Mindezzel egy időben Izlandon is egy vulkán tartja izgalomban az embereket – az azonban már több mint fél éve folyamatosan aktív.

A Fagradalsfjall / Fotó: Berserkur/Wikipédia/CC BY-SA 4.0

A Fagradalsfjall március 19-én kezdett először lávát lövellni magából, azóta pedig folyamatosan távozik a hamu és a láva a tűzhányóból. A látványos kitörés nem kevés turistát vonz a helyszínre, ahol a 12. század óta nem volt hasonló geológiai esemény.

Márciusban, a vulkánkitörés előtt mintegy 40 ezer kisebb-nagyobb rengés rázta meg a környéket, ami Fagradalshraun nevet kapta a helyiektől: ez csodás lávavölgyet jelent izlandi nyelven.

[kapcsolodo]rekordmagasra-nott-az-etna-a-fiatalabb-krater-tulnotte-a-korabbi-csucstartot[kapcsolodo]