Állati eredetű összetevők vegán ételekben - videós összefoglaló az ellenőrzésről

2 hónap ezelőtt 12

A Nébih arra emlékeztet csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében, hogy egyre népszerűbbek a húsmentes vagy teljes mértékben növényi alapú ételek, így ezek egyre több kiszállítással is foglalkozó vendéglátóhely kínálatában megtalálhatók.

A vizsgált 13 vendéglátó egységből nyolc csak vegán ételeket készít, öt helyen pedig - a vegán mellett - állati eredetű összetevőket tartalmazó ételek is vannak az étlapon,

ám a laboratóriumi vizsgálatok több esetben állati eredetű fehérjét is kimutattak a vegánnak ígért ételekben.

A teszt során a szakemberek megnézték a szállítóboxok tisztaságát is. Hét box külső és belső felületéről vettek mintát, melyek laboratóriumi vizsgálata megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis egyik sem utalt szennyezettségre.

A kiszállított ételek dobozáról vett tisztasági minták szintén nem mutattak ki mikrobiológiai szennyeződést. Egy ételben azonban koaguláz pozitív staphylococcusokat, három esetben bacillus cereust, míg négy mintában coliformot találtak a laboratóriumi vizsgálatok során.

Az eredmények alapján a felügyelők az érintett vállalkozásoknál helyszíni ellenőrzést tartottak.

A hat vizsgált hely közül néggyel szemben indult eljárás, többek között élelmiszerhigiéniai hiányosságok miatt.

Egy esetben a vendéglátóhely ételkészítő és forgalmazó tevékenységének azonnali felfüggesztésére is szükség volt. A négy eljárás során mintegy 675 ezer forint értékben szabtak ki bírságot. A feltárt hibák kijavítása után a nyár elején felfüggesztett vendéglátóhely is folytathatta a tevékenységét.

A Nébih emlékeztet arra, hogy a vegán jellegre egyelőre nincs egyértelmű és jogilag kötelező érvényű meghatározás. A tesztben résztvevő ételek hét esetben tartalmaztak állati eredetű fehérjét: a vizsgálatok tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel, azok akár a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is szennyeződhettek.

A vásárlói tájékoztatás azonban sosem lehet félrevezető, az allergénekről pedig - mint a tej és a tojás - kötelező informálni a vásárlót, még akkor is, ha az csak nyomokban fordulhat elő az ételben - hangsúlyozta a Nébih. Ez egy esetben megtörtént, azonban ennek hiányában hat ételt forgalmazó élelmiszervállalkozással szemben hatósági eljárás indult, ami még folyamatban van.

A tesztben résztvevő vegán pizzákon és hamburgereken húsdetektálást is végeztek a szakemberek,

így ellenőrizték, hogy tartalmaznak-e állati eredetű DNS-t, de e téren nem merült fel probléma.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták az ételeket. Értékelésük alapján a legjobb vegán étel a Napfényes Vegán Étterem - Vegán szénégető pizzája és az Édeni Vegán - Vegán klasszikus hamburgere, míg a kedvenc desszert a Zabrakadabra Oktogon - Vegán snickers szelete lett.