Átadták a borászok "Kossuth-díját"

1 hónap ezelőtt 26

A jelöltek kiválasztása idén is többlépcsős folyamatban zajlott: az MBA több száz szakmabelit kért fel arra, hogy küldjék el javaslataikat, közülük 250 szakíró, étteremtulajdonos, újságíró és egyéb szakember jelölt három-három borászt a díjra - idézte fel a díjátadón a borakadémia főtitkára.

Keményné Koncz Ildikó elmondása szerint a legtöbb jelölést kapott öt borász - Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Ipacs Szabó István (Villányi borvidék), Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza (Pannonhalmi borvidék) és Nyúlné Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék) - közül az MBA 125 tagjának szavazataival választották ki az idei díjazottat.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke hangsúlyozta, hogy az immár 31. alkalommal odaítélt Év Bortermelője díj rangját az eddigi díjazottak munkássága adja, így lehet ez az elismerés a borászok "Kossuth-díja".

Nyúlné Pühra Beáta a 188 hektáron gazdálkodó Nyakas Pincészetet bemutatva elmondta, hogy egy túlnyomóan fehérboros borvidéken dolgozik, ám a borászatnak van némi kékszőlője is. Ars poeticájuk szerint elsősorban a mindennapok jó minőségű borait szeretnék a fogyasztók asztalára tenni, emellett azonban számos magyarországi és nemzetközi díjat is elnyertek - tette hozzá.

Mint a díjazott felidézte, mintegy három évtizede kezdte borász tanulmányait, majd a Nyakas Pincészetnél az Év Bortermelője díjjal szintén kitüntetett Malya Ernő örökségét vette át, akitől rengeteget tanult.

Nyúlné Pühra Beáta hangsúlyozta: az elismerés számára nem egyszemélyes siker, hanem a mögötte álló csapatnak is szól.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton