Ausztria kétmillió eurót ad Ukrajna aknamentesítésére

10 hónap ezelőtt 16

Karl Nehammer kancellár úja megerősítette, hogy osztrák katonák biztos nem fognak aknát szedni Ukrajnában, amíg tarta a háború, azt viszont kétmillió euróval támogatják, hogy aknementesítsék az országot. Werner Kogler alkancellár pediig arról beszélt, hogy az ilyen humanitárius segítségnél hangsúlyozniuk kell Ausztria semlegességét. Ugyanakkor hozzátette: „A semlegesség nem azt jelenti, hogy hátradőlünk és félrenézünk.”

Nehammer emlékeztetett, hogy Ukrajnában már 250 négyzetkilométernyi terület került aknazár alá, ami Ausztria területének majdnem háromszorosa. Közel 10,6 millió ember élete függ attól, hogy kapnak-e segítséget az aknamentesítéshez.

Az osztrák táogatás az International Trust Fundon (ITF) keresztül jut el az ukrán hatóságokhozt. Ezt az alapot még a szlovén kormány hozta létre 1998-ban a délszláv háború utáni aknamentesítésre.

Miután Auzstriában vita alakult ki az aknamentesítésben való részvételről, Klaudia Tanner védelmi miniszter a héten hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a katonai és a humanitárius aknamentesítés között. (ORF)