Az állatok teste a klímaváltozás miatt alakulhat át

1 hónap ezelőtt 27

A jelenség legnagyobb mértékben az ausztrál papagájokat érinti a kutatásban vizsgált harminc faj közül. 1871 óta 4-10 százalékkal nőtt meg csőrméretük – derült ki Sara Ryding és kutatótársának eredményeiből. A már meglevő adatok felülvizsgálásával készített elemzés szerint egyes melegvérű fajok esetében a test felépítésének megváltozása a globális felmelegedésre adott reakció.

"Ez azt jelenti, hogy az állatok fejlődnek, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezáltal meg is birkóznak az éghajlatváltozással. Láthatjuk, hogy egyes fajok testrészeinek mérete eddig is nőtt, de nem tudjuk, hogy képesek lesznek-e lépést tartani az éghajlati válság súlyosbodásával. Azt sem tudjuk, hogy ezek az alakváltozások valóban segítik-e a túlélést, ezáltal hasznosak-e, vagy sem. A változások jelenségét nem pozitívumként kell értékelni, inkább riasztó, hogy a klímaváltozás ilyen fejlődésre készteti az állatokat, méghozzá ilyen rövid idő alatt" – írta a CNN-nek Ryding.

Véleménye szerint a változások nehezebben észrevehetők és nem annyira jelentősek, de

funkcionális értelemben véve fontosak.

Bár az éghajlat felmelegedése meggyőző érv az alakváltozások mozgatórugójaként, a tanulmány szerint az éghajlatváltozás környezetre gyakorolt sokrétű hatásai miatt nehéz megbízhatóan megállapítani az ok-okozati összefüggést.

A függelékek mérete nő

A melegebb éghajlaton élő állatoknak általánosságban nagyobb függelékei, azaz csőre, szárnya van. Ez az Allen-szabály írja le: a nagyobb testfelület segít abban, hogy jobban tudják testhőmérsékletüket szabályozni. Mindemellett a test mérete csökken, ugyanezen okból kifolyólag. Az Egyesült Államokban egy nemrégiben végzett, 52 fajt képviselő 70 716 vándormadarat vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy az elmúlt négy évtizedben a madarak egyre kisebbek lettek, szárnyfesztávolságuk pedig egyre szélesebbé vált.

Nem csak madarak érintettek

Míg az ilyen típusú változásokkal kapcsolatos legtöbb kutatás a madarakra összpontosít, a mostani tanulmány megjegyezte, hogy a cickányok és a denevérek relatív fül-, farok-, láb- és szárnymérete is nőtt.
A tanulmány szerint további, különböző fajokon és különböző ökoszisztémákban végzett kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a jelenség mennyire széles körű: ez

segíthet megjósolni, mely fajok alakváltozása várható a jövőben.

"Korábbi tanulmányok bemutattak már alakváltással kapcsolatos eseteket, de ezek egyes fajokra vagy csoportokra összpontosítottak. A mi áttekintő tanulmányunk mindezeket egyesíti, hogy megmutassa, mennyire elterjedtnek tűnik ez a jelenség" – mondta Ryding.

Nyitókép: Pixabay