Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

1 év ezelőtt 52

Nehéz hetek, hónapok várnak a hazai – és az európai – sportélet főszereplőire a hideg beköszöntével. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnökének minapi nyilatkozata szerint a magyar sport a rendszerváltozás utáni legnagyobb kihívásával néz szembe a háború okozta energiaválság miatt. A 888.hu megpróbált utánajárni, mivel kell szembenézni a sportélet főszereplőinek, illetve annak, hogyan lehet csökkenteni az emelkedő költségeket.

A Duna Arénában azért télen is lehet úszni majd

Az úszószövetség néhány nappal ezelőtti elnökségi ülésén is foglalkoztak a következő hónapok legnagyobb kihívásával, az uszodák nyitvatartásával. A hazai uszodák felét biztosan nem zárják be, a másik felénél a fenntartók hozzák meg a végső döntést.

Szentpáli Gábor, a BVSC ügyvezető elnöke szerint képzett és tapasztalt üzemeltetési csapattal rendkívüli megtakarítás érhető el. Sokatmondó, hogy miközben a BVSC-ben kb. 800 ezer kilowattóra áramot fogyasztanak egy évben, addig van olyan vidéki uszoda, amely feleakkora, mégis 1.4 milliót használ fel. Az úszószövetség útmutatót állít össze az uszodáknak, hogy milyen intézkedésekkel csökkenthető az energiafelhasználás anélkül, hogy az a sportolás minőségének romlását eredményezné.

„Az szinte már szinte alapvetés, hogy az öltözőkben 17-18 fokos »meleg« van” – mondta Szegő Tibor, a külön költségvetésből gazdálkodó futballistákat leszámítva mintegy 26 szakosztályt fenntartó MTK kommunikációs igazgatója. – „A napokban vezetői értekezletet tartunk a további teendőkről, arról, mit, hogyan és mivel tudunk további megtakarításokat elérni.”

„Folyamatosan tárgyalunk a túlélés érdekében” – nyilatkozta honlapunknak Őze István, az Újpesti TE klubigazgatója. „A legtöbb pénzt a jégpálya működtetése viszi el kerül. Hidegben természetesen kevesebb energia kell a jég hűtéséhez, de tíz-tizenkét fokos hőmérsékletben már több energia kell a hűtéshez. A szövetségtől próbálunk segítséget kérni.”

A Vasas Pasaréti úti vívótermében sem lesz banánérlelő meleg idén, a Folyondár utcai teniszközpontban pedig vezetékes gáz helyett az olcsóbb PB-palackos gázt használják a sátortető melegítésére, de az eddigi kettő helyett csak egy sátrat állítanak fel a teniszezőknek.

Az Újlipótvárosban harcművészeti iskolát működtető L. Roland is elsősorban a fűtésből vett „vett vissza”a 180 négyzetméter alapterületű teremben. Mint a 888.hu-nak elmondta, sokat segítene, ha sikerülne valamiféle pályázati pénzből felújítani a 30-40 éves kazánt, illetve ehhez kapcsolódóan a kéményt is korszerűsíteni kellene.

Angyalföldön is többszörösére nőnek a költségek

A legnépszerűbb sportágat, a labdarúgást sem kíméli az energiaárak emelkedése. A napokban két alacsonyabb osztályú klub is jelezte, hogy nem bírja vállalni a csapatfenntartás növekvő költségeit. Honlapunk azzal kereste meg Nagy Miklóst, a Vasas Futball Club sportigazgatóját, hogy megtudjuk hozzávetőleg mennyivel nőhetnek a költségeik?

„A Vasas Futball Club esetében az egyik legjelentősebb energiafogyasztási tényező a stadionban lévő centerpálya elektromos fűtési rendszere“ – nyilatkozta a sportigazgató. „Tekintettel arra, hogy fagypont alatti hőmérsékletnél a hibridtechnológiából adódóan a pálya sportolásra alkalmatlanná, illetve balesetveszélyessé válik, a téli hónapokban a fűtési rendszert folyamatosan működtetni kell. A másik jelentős fogyasztó a gyakorlópályát befedő 80x40 méteres sátor levegőkiegyenlítése és fűtése, utóbbi gázfűtéssel történik. Bár igyekeztünk előrelátóan eljárni és kvótát kötöttünk le a szolgáltatónál, így is 6-8 szoros árnövekedéssel számolunk a 2021-hez képest.”

Milyen módszerekkel tudják a költségeket csökkenteni az öltözői fűtés lejjebb tekerésén kívül?

„Minden szükséges takarékossági intézkedést meghozunk, így az energiahordozók lekötött feltételek melletti beszerzésén kívül a sátorállítási- és használati időszakot, valamint a pályafűtési időszakot és az edzőpályák világítási időszakait is a lehetséges minimumon tartjuk.”

Felmerülhet hosszabb távú energiaracionalizálási program közeljövőbeli megvalósítása vagy egyelőre túl sokba kerülne megtenni egy ilyen lépést?

„A következő hetekben kezdődik pályaépítési programunk kivitelezési szakaszának első üteme, melynek keretében a Fáy utcai edzőközpontunkban egy élőfüves, a Népfürdő utcai utánpótlás edzőközpontunkban egy-egy élő- illetve műfüves pályát építünk. Ezeknél a beruházásoknál is figyelembe vettük az energiatakarékossági szempontokat és a pályafűtés primer oldali ellátóit megújuló energiaforrással terveztük, valamint egyeztetéseket folytatunk a távfűtőművek edzőcentrumunk mellett haladó visszatérő nyomvonalának megmaradó hőenergia-felhasználása érdekében.”

A nehéz helyzetre való tekintettel elképzelhető a klubok valamilyen formában történő szorosabb együttműködése?

„Az NB I-es klubok vezetőinek bizottsági ülésén egyeztettük egymással és a sportági szakszövetséggel a tapasztalatokat és a lehetséges költségcsökkentési megoldásokat. Bár minden klub eltérő körülmények között működteti az infrastruktúrát és így különböző problémákkal kell szembenéznünk, nagyon hasznos és örömteli volt a konstruktivitás, amit ebben a körben tapasztaltam.”

A Vasas SC megújult stadionja, az új Illovszky Rudolf Stadion a sajtóbejárás napján, 2019. július 3-án. A Fáy utcai létesítményt hivatalosan július 5-én, a Dunaszerdahelyi AC elleni labdarúgó-mérkõzéssel avatják fel.MTI/Bruzák Noémi

Angliában ebédidőben fociznának, a németeknél terjed a zuhanyturizmus

Külföldön sem jobb a helyzet. Németországban sok fitneszterem és -klub arra panaszkodik, hogy hozzájuk járnak be tusolni az emberek. „Sokan csak ezért vesznek bérletet, hogy spóroljanak az otthoni fürdéssel” – nyilatkozta Boris Schmidt, a Freiburger Kreis elnöke a zuhanyturizmusról. A kluboknak drasztikus takarékossági lépéseket kell bevezetniük, de ezzel sem tudják kompenzálni a veszteségeiket. Csökkentik a helyiségek és a víz hőmérsékletét, előírják, hogy csak rövidebb ideig zuhanyozhatnak a tagjaik.

„Azok az idők elmúltak, amikor sportolás után fél órán át beszélgettünk a meleg zuhany alatt”– jelentette ki Benjamin Haar, a Feuerbach Sportegyesület ügyvezető igazgatója az SWR Sportnak. Hamburgban a saját létesítményeket üzemeltető klubok működési támogatást kapnak, de ez az összeg is csak az energiaköltségek felét fedezné, a többit a díjakból kell kifizetni.

Angliában a futballklubok a télen átállíthatják a meccskezdést ebédidőre – hogy megspórolják a világítást. Negyven labdarúgóklub majd kétharmada fontolgatja a talajjavítási munkák leállítását a válság miatt, 38 százalékuk pedig a személyzet bérét csökkentené. Szinte minden nyugat-európai országban azt javasolják az egyesületek, sportcsarnokok üzemeltetőinek, hogy szigeteljék a falakat, szervezzenek energiahatékonysági tanfolyamokat, kazán helyett hőszivattyút használjanak, térjenek át megújuló energiaforrásokra, de még arra is kitérnek, hogy a szerelés mosásakor kapcsolják gazdaságos üzemmódba a mosógépet. Megannyi hasznos, jó tanács, csak az a baj, hogy sokba kerül és azonnal kellene végrehajtani az átállást.