Az idei választások során két világnézet csap össze

2 éve ezelőtt 118

A XXI. Század Intézet vezető elemzője a 888.hu-nak adott 2021-es évértékelésében kiemelte: a sikeres oltási programnak köszönhetően Magyarország az elsők között tudta 2021 májusában újraindítani a gazdaságot, aminek köszönhetően rekordmértékű, 6 százalékos növekedés várható.

A koronavírus-járvány 2020-ban meglepetésként ért mindenkit, senki sem gondolta volna 2020 első napjaiban, hogy hónapokon keresztül bezárva kell majd élnünk, és olyan korlátozásokat kell bevezetni, amelyekre a világháború óta nem volt példa” - mondta Deák Dániel, majd hozzátette: 2021 ebből a szempontból már megkönnyebbülést jelentett, hiszen az oltásoknak köszönhetően elkezdtünk visszatérni a korábban megszokott életünkhöz, a teljes lezárás már nem merült fel lehetséges jövőképként Magyarországon.

A vezető elemző szerint ez nagyon fontos különbség, hiszen mind a politikában, mind a gazdaságban kiszámíthatatlanságot jelentett a vírus, így ha már valamelyest jobban lehet tervezni, akkor a gazdasági szereplők is nyugodtabban tudnak kalkulálni.

A sikeres oltási programnak köszönhetően Magyarország az elsők között tudta 2021 májusában újraindítani a gazdaságot, aminek köszönhetően rekordmértékű, 6 százalékos növekedés várható. Jól mutatja a magyar gazdaság válságálló képességét, hogy míg sok uniós tagállamban még mindig stagnálásközeli állapotban van a gazdaság, addig Magyarországon hamar visszatértünk a járvány előtti kibocsátási szinthez.”

Ennek köszönhetően a 2008-as válsággal ellentétben most nem megszorításokra került sor, hanem éppen ellenkezőleg: jelentős többletforrást kap a társadalom szinte minden csoportja, aminek köszönhetően a lakosság is hamar túllendülhet a járvány okozta válsághelyzeten – emelte ki.

Ez nagyon nagy különbség a baloldali kormányzás időszakához képest, hiszen akkor a felelőtlen gazdaságpolitika következtében nem volt tartaléka az országnak, így elképesztő mértékű megszorításokra került sor, az ország teljes egészében kiszolgáltatottá vált az IMF-nek és Brüsszelnek” – tette hozzá, majd folytatta: „Ez már a múlt, Magyarország a nemzeti kormány tevékenységének köszönhetően egy szuverén ország, gazdaságpolitikai téren is lényegesen nagyobb a mozgástere.”

Deák nyilatkozata szerint 2021 az újraindulás éve volt: mind a gazdaság, mind a társadalom elkezdett visszatérni a járvány előtti világhoz.

Kiemelte: természetesen a vírus továbbra is köztünk van, így fontos a harmadik oltás felvétele, amivel garantálható, hogy nem lesznek újabb korlátozások.

Lapunk a XXI. Század Intézet elemzőjét arról is kérdezte, hogy véleménye szerinte mi volt a legmeghatározóbb belpolitikai esemény az idén.

„Belpolitikai szempontból fontos esemény volt 2021-ben a baloldal mozgása, hiszen az előválasztásnak nevezett kampányesemény során a baloldali pártok saját magukkal szúrtak ki: megbukott szinte az összes pártvezető, nem tudták Gyurcsány Ferencet háttérbe szorítani, sőt, megerősödve jött ki a folyamatból, míg a közös miniszterelnök-jelölt a hatpárti együttműködésen kívülről érkező Márki-Zay Péter lett, miután Karácsony Gergely annyira leamortizálta magát, hogy vissza kellett lépnie” – hangzott a válasz.

Mindez jól rávilágít arra, hogy a baloldal kormányzásképtelen, hiszen ezek a pártok nem képesek még a saját szavazótáborukat sem megszólítani, mindig azok a szereplők tudnak ideig-óráig sikeresek lenni, akik azt hangoztatják, hogy leszámolnak a Gyurcsány fémjelezte baloldallal” – közölte, majd hozzátette: ez azonban Márki-Zay Péter esetében is csupán egy kommunikációs fogás, hiszen mögötte is a DK áll, Gyurcsány Ferencéknek van a legtöbb biztos egyénijük, ráadásul a közös listán is várhatóan a DK-nak lesz a legtöbb jelöltje.

Márki-Zay tehát ugyan azzal nyert, hogy leszámol Gyurcsánnyal, de ennek ellenére éppen ő lesz az, aki hatalomhoz segíti Gyurcsányt, valójában neki kampányol.

De nemcsak emiatt hiteltelen Márki-Zay ellenzékváltó kommunikációja, hanem azért is, mert minden fontos társadalmi és politikai kérdésben ugyanazt az álláspontot képviseli, mint Gyurcsány Ferenc: beengedné a bevándorlókat, mentegeti Soros Györgyöt, eltörölné a rezsicsökkentést, kiszolgáltatná hazánkat Brüsszelnek, sértegeti a jobboldali választókat, és még a minimálbért is eltörölné a nyugati multik érdekében – nyilatkozta.

Elemzése szerint ilyen nyíltan Brüsszel-párti és a nyugati multik oldalára álló miniszterelnök-jelöltje még talán sosem volt a baloldalnak, Gyurcsány Ferenc például a 2006-os választási kampányban eltitkolta valódi terveit, Márki-Zay azonban nyíltan kiáll a magyar társadalom többségének álláspontjával szemben. Ez meg is látszik az ő és a baloldal támogatottságán, ami zuhanni kezdett.

Külpolitikai szempontból is igen aktív év volt 2021, jelentősen átalakultak a geopolitikai viszonyok. Joe Biden elnök lett az Amerikai Egyesült Államokban, azonban 2021 az ő szempontjából egy kipukkanó lufi volt, jelentősen csökkent a támogatottsága, és könnyen visszajöhet Donald Trump” – kezdte meg az értékelést, amit a német választásokkal folytatott: „De magyar szempontból mégiscsak a német választás eredménye volt a legfontosabb, hiszen Németország hazánk legfontosabb gazdasági partnere, ráadásul a német kormánynak komoly hatása van a brüsszeli politikára.

Ezért is rossz jel, hogy egy baloldali-zöld-liberális kormány került hatalomra Németországban, amely beengedné a migránsokat, liberális intézkedések tömkelegét hozza, ráadásul ellenségesen viszonyul Kínához és Magyarországhoz is” – tette hozzá.

A vezető elemző szerint kérdés, hogy mennyi ebből a kommunikáció, és mennyi lesz a valóságban is megjelenő cselekvés, hiszen reálpolitikai szempontból Németország nem teheti meg, hogy elmérgesedő viszonyt alakítson ki Közép-Európával.

Orbán Viktor mindenesetre pragmatikusan viszonyult az új német kancellárhoz, meghívta őt egy V4-tanácskozás keretében Budapestre” – emelte ki.

2022 egy izgalmas év lesz, hiszen a parlamenti választás során két világnézet csap össze: a minden külföldi érdeket kiszolgáló globalista baloldal magyarországi helytartói fognak megmérkőzni a nemzeti szuverenitást és a hagyományos értékeket védő patriótákkal” – kezdte, majd így folytatta:

„A jelenlegi felmérések alapján a jobboldal az esélyes a választáson, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a szimpátia nem minden, csak a leadott szavazatok számítanak. Ezért a tavaszi választási kampány során az lesz a döntő, hogy melyik politikai oldal tudja a legjobban mozgósítani a saját táborát, melyik tud olyan napirendi témákat felkarolni, amelyek aktivizálják a választókat.”

Az elemző hangsúlyozta: jelen helyzetben a Fidesz komoly versenyelőnyben van, hiszen Orbán Viktor vezetésével világos víziója van, egyértelmű álláspontot képvisel a fontos politikai kérdésekben, és egy olyan stabil közösség áll a párt mögött, amely könnyen mozgósítható.

A baloldalon ezzel szemben még a kampányüzeneteket sem találták ki, nincsen semmilyen mondanivalójuk az Orbán-gyűlöleten kívül a választóknak, komoly intellektuális válságban vannak.

Ennek ellenére nem lehet őket leírni, hiszen a hazai bukdácsolásuk ellenére komoly globális erők állnak mögöttük, amelyeknek semmi sem szent, mindent bevetnek a nemzeti kormány megbuktatása érdekében. Így aztán kemény választási kampányra lehet felkészülni” – zárta gondolatait Deák Dánel.