Az orosz kormány azon háborog, hogy egy republikánus szenátor szerint az oroszok meggyilkolása jó befektetés

10 hónap ezelőtt 17

A végletekig megosztott amerikai politikában az ukránok támogatásáról viszonylag széles konszenzus van, ezért a republikánus külpolitika erős embere, Lindsey Graham is dicsérte Biden lépéseit, bár ő még több segítséget adna Kijevnek.

A Zeleszkijjel folytatott tárgyaláson elmondta, hogy egy olyan háború 457. napján tett látogatást Kijevben, amelyről Oroszország azt feltételezte, hogy három napon belül befejeződik.

  • A szenátort az inváziónak ellenálló ukránok „Amerika jobbik énjére" emlékeztetik, amikor „mi is ilyenek voltunk, az utolsó emberig harcoltunk, szabadság vagy halál".
  • „Most már szabadok vagytok” - válaszolta Zelenszkij. „Mi pedig azok leszünk."
  • Mire Graham: „Az oroszok pedig (meg)halnak”.
  • Amihez Zelenszkij hozzátette: „Igen, de őt jöttek a mi területünkre. Mi nem az ő területükön harcolunk”.

A beszélgetés egy másik pontján Graham azt is kijelentette, hogy Ukrajna támogatása „a legjobb befektetés”. Erre ugrott rá az orosz propaganda, mivel az ukrán elnöki hivatal által közzétett felvételeken egymás után szerepel a két kivágott részlet.

Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő arról írt, mekkora szégyen, ha egy országnak ilyen képviselője van, mint Graham. „A vén bolond Lindsey Graham szerint az Egyesült Államok soha nem költött még olyan sikeresen pénzt, mint az oroszok meggyilkolására. Nem kellett volna ezt mondania” - kontrázott Dimitrij Medvegyev korábbi miniszterelnök.

A Reutersnek nyilatkozó szenátor azt üzente vissza: „Medvegyev úr, ha azt akarja, hogy az oroszok ne haljanak meg Ukrajnában, akkor vonuljanak vissza. Állítsák le az inváziót. Fejezzék be a háborús bűnöket. Az igazság az, hogy ön és Putyin elnök a legkevésbé sem törődnek az orosz katonákkal.”