Az újrahasznosítással is szennyezzük a környezetet

4 hónap ezelőtt 20

"A műanyagok természetüknél fogva összeegyeztethetetlenek a körforgásos gazdasággal" – áll a globális környezetvédelmi hálózat jelentésében, amely olyan kutatásokat foglal össze, amelyek szerint az újrahasznosított műanyagok mérgezőbbek, mint azok az alkotóelemek, amelyekből eredetileg állnak.

A Greenpeace jelentése szerint a műanyag újrahasznosítása céljából történő lebontása során ráadásul mikroműanyag kerül a környezetbe, ezt pedig több különálló kutatás is bizonyította már – írja a The Guardian.

Az állásfoglalást azelőtt tették közzé, hogy újraindulnának a nemzetközi tárgyalások egy lehetséges globális műanyagmegállapodással kapcsolatosan. Tavaly 173 ország képviselői egyeztek meg abban, hogy a következő két évben tárgyalásokat folytatnak egy olyan, jogilag kötelező érvényű szerződés kidolgozásáról, amely a műanyag teljes életciklusát lefedné a gyártástól az ártalmatlanításig.

A tárgyalások Párizsban folytatódnak, de máris éles kritika illette azokat, mivel kizárják a fejlődő országokban élő, a műanyaghulladék lerakása és elégetése által károsított közösségeket, valamint a marginalizált hulladékgyűjtőket, akik kulcsfontosságú szerepet játszanak az újrahasznosításban.

Sokan tartanak attól, hogy így nagyvállalati érdekek befolyásolják majd a tárgyalásokat.

"A műanyagipar továbbra is a műanyag újrahasznosítást hirdeti a műanyagszennyezési válság megoldásának. A műanyag toxicitása valójában növekszik az újrahasznosítással. A műanyagoknak nincs helyük a körforgásos gazdaságban, és egyértelmű, hogy a műanyagszennyezés megszüntetésére az egyetlen valódi megoldás a műanyagtermelés tömeges csökkentése" - mondta Graham Forbes, aki a Greenpeace USA globális műanyagkampányát vezeti.

Az 1950-es évek óta mintegy 8 milliárd tonna műanyagot gyártott az emberiség:ennek csak elenyésző hányadát, 9 százalékát ráadásul azok a műanyagok, amelyeket újrahasznosítanak, magasabb koncentrációban tartalmaznak mérgező vegyi anyagokat,

megsokszorozva ezzel az emberi, állati és környezeti egészségre gyakorolt potenciális káros hatásukat.

"A műanyagok mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak, és ezek a vegyi anyagok nem tűnnek el , amikor a műanyagokat újrahasznosítják. A tudomány egyértelműen kimutatta, hogy a műanyag újrahasznosítása mérgező vállalkozás, amely az újrahasznosítási folyamat során végig veszélyezteti az egészségünket és a környezetet" - fűzte a Greenpeace jelentéséhez Therese Karlsson, a Nemzetközi Szennyezőanyag-mentesítési Hálózat tudományos tanácsadója.

Az előrejelzések szerint a műanyagtermelés 2060-ra megháromszorozódik. A Greenpeace szerint bármilyen globális műanyag-egyezménynek azonnali, jelentős csökkentést kell elérnie a műanyaggyártásban, ami az első lépés a műanyag gyártásának teljes megszüntetéséhez vezető úton. A megmaradó műanyagokat a lehető legnagyobb mértékben újra kell hasznosítani, de olyan hulladékkezelési technológiákat kell kifejleszteni, amelyek nem a műanyag elégetését vagy elföldelését jelentik - mondta a Greenpeace.

Nyitókép: krisanapong detraphiphat/Getty Images