Befejeződött az orosz, iráni és kínai haditengerészeti erők közös hadgyakorlata

1 hét ezelőtt 7

A három ország 2019 óta tartja éves tengeri biztonsági övvel kapcsolatos gyakorlatát, amelyet 2024-ben további országokra kívánnak kiterjeszteni.

Az orosz, iráni és kínai haditengerészeti erők a csütörtöktől szombatig tartó nagyszabású hadgyakorlatokon mutatták be katonai képességeiket és összehangolt fellépési képességüket.

A “Tengeri Biztonsági Övezet” gyakorlatokon készült felvételeken a három ország hadihajói közös manővereken vesznek részt, szimulált ellenséges tengeri és légi célpontok ellen, és kommandós rajtaütést hajtanak végre egy pár teherhajó ellen, amelyeket szimulált kalózok foglaltak el. Ez utóbbi műveletet az iráni Sahand romboló parancsnoki hajó felügyelte, és a kommandósok kis csónakokból és helikopterekről leereszkedve szálltak fel az eltérített hajókra.

“Ma sikeresen végrehajtottuk a közös taktikai és műveleti gyakorlatokat ebben a hadgyakorlatban. A közös műveletek, a taktikai kiképzés és más tervezett tevékenységek mellett lőgyakorlatokat tartottunk nappal és éjszaka, PHOTOEX és kommunikációs gyakorlatokat. Tökéletes szinergiánk volt az Oroszországgal és Kínával közös gyakorlat lebonyolításában” – mondta az iráni médiának Mostafa Tajeddini ellentengernagy, a gyakorlat szóvivője.

“Ennek a tengeri gyakorlatnak a más világhatalmakkal való lebonyolítása azt mutatja, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság képes az összehangolni erőit, és ezt a képességét a tengeri biztonság szavatolására használja” – mondta a gyakorlatokról Mohammad Nozari, a Forradalmi Gárda Haditengerészet chabahari bázisának parancsnoka.

A gyakorlatok szombaton az iráni haditengerészet és a Forradalmi Gárda Haditengerészet hajóinak, valamint orosz és kínai hadihajóknak az iráni Jamaran romboló előtt tartott díszszemlével zárultak.

A részt vevő orosz egységek között volt az Admiral Gorskov fregatt és a Kama támogató hajó, míg Kína a Nanning rombolóját küldte.

Shahram Irani ellentengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka szombaton újságíróknak elmondta, hogy Teherán arra számít, hogy jövőre még több ország csatlakozik a gyakorlatokhoz. Irani megdicsérte a gyakorlat orosz és kínai résztvevőit az iráni erőkkel együttműködve tanúsított “nagyszerű taktikai koordinációért”, és elmondta, hogy a gyakorlatok során “egyetlen” hívatlan külföldi hadihajót sem láttak a térségben.

Iran, China, and Russia hold joint drills in Sea of Oman

Dubbed “the Marine Security Belt 2023”, the military maneuver aims to strengthen regional security.

Follow Press TV on Telegram: https://t.co/7h1TYXZOQt pic.twitter.com/cvuDJgBizb

— Highlights (@highlightsnews1) March 17, 2023

Irán az elmúlt években drámai mértékben fokozta biztonsági együttműködését Oroszországgal, Kínával és a Sanghaji Együttműködési Szervezet szövetségének más tagjaival, ugyanakkor őrzi függetlenségét külügyi és katonai ügyekben. Tavaly az Iszlám Köztársaság új stratégiai partnerségi szerződést írt alá Moszkvával és Pekinggel is.

Teherán a tengeri lábát is kinyújtotta, és egy sor innovatív aszimmetrikus hadihajó-konstrukcióval – többek között azzal, hogy átalakított teher- és olajszállító tartályhajókból katonai hajókat hozott létre – fokozta hatalmi képességeit világszerte.