Bevonult a börtönbe Elizabeth Holmes, a Theranos-átverés kiötlője

9 hónap ezelőtt 13

Megkezdte börtönbüntetése letöltését kedden Elizabeth Holmes, a Theranos nevű egészségügyi startup-cég csalás miatt elítélt alapítója. Holmes éveken keresztül verte át befektetőit és a szolgáltatást igénybe vevő betegeket azzal az állítással, hogy egy csepp vérből kimutat súlyos betegségeket speciális műszerek segítségével. Mint kiderült, szó sem volt semmiféle különleges berendezésekről, Holmes ugyanis más cégek teljesen hétköznapi eszközeit használta a vizsgálatokhoz.

A Theranos startup 39 éves alapítóját tavaly novemberben ítélték 11 év és három hónap börtönre  három rendbeli befektetői csalás és egy rendbeli összeesküvés vádjával .

A fellebbviteli bíróság korábban elutasította Holmes kérelmét arra, hogy fellebbezése elbírálásáig ne kelljen rácsok mögé vonulnia. A törvényszék nem tartja valószínűnek, hogy további eljárásra kerülhet sor.

Elizabeth Holmes a Theranos vérvizsgálattal foglalkozó egészségügyi vállalkozás alapítójaként öt éven keresztül – 2010 és 2015 között – tévesztette meg befektetőit.

Elhitette velük, hogy forradalmi találmányának köszönhetően mindössze pár csepp vér elegendő egy teljes vérkép összeállításához és különböző súlyos betegségek – mint a rák vagy a cukorbetegség – kimutatásához.

Az egykor kilenc milliárd dollárosra becsült cég számos elismerést hozott Holmesnak, akit egyebek között Barack Obama akkori amerikai elnök is kitüntetett, és a Forbes 2014-ben a világ legfiatalabb női self-made milliárdosának nevezte.

A vállalat igazgatóságában ismert politikusok is szerepet vállaltak, köztük egykori amerikai külügyminiszterek, mint Henry Kissinger és George Schultz, valamint James Mattis korábbi védelmi miniszter.

A The Wall Street Journal című lap 2015-ben indított cikksorozatot, amelyben azt állította, hogy a cég készülékei hibásak és pontatlanok. A vállalat a botrány kitörése után gyorsan csődbe ment, majd 2018 szeptemberében hivatalosan megszűnt, Holmes ellen pedig – a Theranos korábbi operatív főigazgatójával, Ramesh „Sunny” Balwanival együtt – még abban az évben vádat emeltek.

Csalás és ámítás

A vizsgálat során kiderült, hogy a cég által kínált technológia nem működik. Az ügyészek elmondása szerint a nő hamisan állította be a Theranos technológiáját és pénzügyeit, és azt állította, hogy a miniatürizált vérvizsgáló gépe képes tesztek egész sorát lefuttatni néhány csepp vérből. Eközben a vállalat – titokban – más cégek hagyományos gépeire támaszkodott a vizsgálatok lefuttatásához.

Holmes saját védelmében úgy tanúskodott, akkoriban úgy gondolta, hogy a kijelentései pontosak voltak. Könnyes szemekkel kért bocsánatot a befektetőktől és a betegektől is. Azokban a vádpontokban, melyek szerint becsapta a Theranos a tesztekért fizető betegeket, felmentették. 

2022-ben Holmest és Balwanit is bűnösnek találták a befektetők megkárosítása vádjában.

Eredetileg Holmesnak – aki az eljárás ideje alatt két gyermeket is szült – a büntetése letöltését április végén kellett volna megkezdenie, amit kérelme benyújtása miatt elhalasztottak. Kedden Edward Davila illetékes bíró úgy határozott, hogy a két elítéltnek 452 millió dollárt (154 milliárd forintot) kell törlesztenie a befektetőknek. Balwani egyébként már megkezdte 12 év és 11 hónapban megállapított börtönbüntetése letöltését.

Elizabeth Holmes kedden bevonult egy Texas állambeli, nők számára fenntartott alacsony biztonsági fokozatú börtönbe.

A Theranos vezetőjének történetét 2022-ben egy sorozat is feldolgozta A kibukott címmel, melyben Elizabeth Holmes-t Amanda Seyfried alakította.