Biden és Putyin is gratulált Erdoğannak

10 hónap ezelőtt 14

A török választási tanács elnöke vasárnap késő este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdoğan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját. 99,43 százalékos feldolgozottság mellett az állás:

  • Erdoğan 52,14 százalék;
  • Kemal Kılıçdaroğlu 47,86 százalék.

A közösen induló ellenzék szavazóinak ez nyilván nagy csalódás, miután egy ideig sokan elhitték, hogy le lehet váltani az autoriter rendszert, amiben az elnök szinte minden állami erőforrást a saját politikai céljai szolgálatába tudott állítani, óriási propagandagépezet segítette, és politikai ellenfelei sorra kerültek börtönbe vagy bíróságra. Aki látott már közelebbről választási vagy információs autokráciát, az tudja, hogy ez is kiugró eredmény az ellenzéktől.

A török elnök Isztambulban egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, és azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára. Ugyanakkor nem zökkent ki a kampányüzemmódból, „Pá-pá Kemal!” felkiáltással gúnyolódott ellenfelén, és reményét fejezte ki, hogy a pártja felelősségre vonja a vereségért. Továbbá ötszázadik alkalommal is igyekezett LMBT-pártinak beállítani a sokszínű ellenzéki koalíciót.

Kılıçdaroğlu pártja, a Köztársasági Néppárt (CHP) ankarai székházában azt mondta, szomorúsága igazi okai azok az óriási problémák, amelyek országára várnak. „Az utóbbi évek legigazságtalanabb választási kampányát éltük át” - vélekedett, és azt kérte választóitól, hogy támogassák a demokráciáért vívott harc folytatását.

Mindenki gratulál

Erdoğan különleges világpolitikai pozícióját jelzi, hogy nem csak Törökország NATO-tagtársai, például az amerikai és a francia elnök gratuláltak neki (és persze Orbán is, az elsők között). Hanem a NATO-tagokat ellenségnek tekintő, azokat olykor pusztulással fenyegető orosz és belarusz hatalom is.

Vlagyimir Putyin azt üzente: „A választási győzelem Önnek a Török Köztársaság vezetői minőségében végzett önzetlen munkájának természetes eredménye volt, ami egyértelmű jele annak, hogy a török nép támogatja az Ön erőfeszítéseit az állami szuverenitás megerősítésére és az önálló és független külpolitika folytatására.” Putyin legszorosabb szövetségese, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Erdogan érdemeként méltatta, hogy dacára az országban zajló politikai-társadalmi folyamatoknak, sikerült megőriznie a társadalmi stabilitást: „Méltó, erős politikusnak tartom Önt és Fehéroroszország barátjának. Azonos érdekeink vannak, ami a nemzetközi helyzet feszültségmentesítését, az ellátási láncolatok biztosítását és a viték békés rendezését illeti. Mindig számíthat ránk.” (BBC, MTI)