Brutális második hullámról beszélnek Franciaországban

1 hónap ezelőtt 12

Az újbóli általános karantén egyre inkább elkerülhetetlennek látszik Franciaországban a koronavírus-járvány "brutális" második hulláma miatt, amely az elsőnél is erősebbnek ígérkezik - mondta Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője.

Emmanuel Macron államfő keddre összehívta a védelmi tanács ülését a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos újabb intézkedések megvitatására, amely után Jean Castex miniszterelnök először a politikai pártok, majd a szakszervezeti és munkáltatói szervezetek vezetőivel egyeztet a védelmi tanács második, szerdai ülése előtt. 

A következő napok egyeztetéseinek nem titkolt célja az egészségügyi krízis miatti újabb korlátozások megvitatása - jelezte a miniszterelnöki hivatal. 

A tudományos tanács vezetője az RTL rádióban elmondta: a járvány második hullámára mindenki számított, de 

"mindenkit meglepett az a brutalitás, amely tíz napja történik".

"A második hullám valószínűleg erősebb lesz, mint az első volt, és sok honfitársunk még nem fogta fel, hogy mi vár ránk" - mondta Jean-Francois Delfraissy, aki szerint "a helyzet nehéz, sőt kritikus".A napi esetszám több mint 52 ezer új fertőzöttel vasárnap újabb rekordot döntött, de a tudományos tanács vezetője szerint a valós szám 100 ezer körül lehet. A súlyos betegek száma is napról napra emelkedik. Az országban rendelkezésre álló 5800 intenzív ágy közül már több mint 2500-on koronavírusos fertőzöttek fekszenek, a fővárosban az intenzív ágyak csaknem hetven százalékán. 

A szakember szerint két lehetőség van lefékezni a második hullámot. 

Szerinte első körben a jelenleg az ország száz megyéjéből 54-et érintő éjszakai kijárási tilalom idejét előbbre kéne hozni a jelenlegi esti 9 óráról, és ki kellene terjeszteni az ország teljes területére, hétvégére pedig mindenkinek karanténba kellene vonulnia az otthonában. 

Amennyiben ez a megoldás nem elégséges a vírus megfékezésére, általános karantént kellene kihirdetni a szakember szerint. A másik lehetőség, hogy egyből országos karantént vezet be a kormány, de kevésbé szigorút, mint márciusban, azért, hogy az iskolák működhessenek és a gazdasági élet se álljon le teljesen - hangsúlyozta. 

A Párizsban és további nyolc nagyvárosban több mint egy hete kezdődött, majd szombat óta már a lakosság kétharmadát érintő éjszakai kijárási korlátozás este 9 órától reggel 6 óráig van érvényben. 

A járvány tavaszi első hulláma csaknem 30 ezer áldozatot követelt Franciaországban, ahol jelenleg felfelé tart a járvány görbéje, és a nyár óta további 4500 áldozatot követelt a Covid-19 betegség.

Nyitókép: Julien De Rosa