Csak első blikkre unalmas! Teszten az Apple Watch Series 8

2 nap ezelőtt 4

Az eddigi legnagyobb előrelépés 2018-ban történt, amikor a Series 4 bejelentésével teljesen új dizájnt kapott az Apple Watch-ok világa, illetve közkívánatra az EKG készítés funkciója is bekerült az okosórába. Ezt a dizájnt finomította tovább a Series 5, mely a mindig ébren maradó kijelzőjével szerette volna vásárlása csábítani a felhasználókat, majd a Series 6, melynek újdonsága egy új szenzor, a véroxigénszint mérő volt.

2021 egy meglehetősen izgalmas évnek indult, az akkori pletykák ugyanis szintén egy teljes dizájnváltásról szóltak: a koncepciókészítők az iPhone-okhoz hasonló szögletes éleket és letisztultabb formatervet álmodtak meg a Series 7-nek, mely végül csak egy nagyobb, a kijelző oldalaira is lehajló kijelzőt kapott. Ekkor már mind érezhettük, hogy a korábban pletykált új formaterv bizony egyhamar nem kerül a gyártósorokra. Az Apple ugyanis, ha változtat a külsőn, az legalább 2-3 évig úgy is marad, így tehát a Series 8 érkezésétől egyáltalán nem vártunk csodákat – és milyen jól tettük.

Csekély újdonság, megegyező processzor

Az Apple új órája két területen tud újdonságokat felmutatni az előző generációhoz képest: megkapta a felhasználók által régóta várt testhőmérő-szenzort, és akárcsak az új iPhone-ok, mostantól az Apple Watch is képes érzékelni, ha autóbaleset szenvedtünk, ezek után pedig automatikusan riasztani a segélyhívót egy esetleges eszméletvesztés esetén. Vége. Mind a kijelző, mind az üzemidő, mind a tokozás maradt teljesen változatlan.

Igaz, az Apple úgy reklámozza az órát, hogy annak belsejében már az új, S8-as névre keresztelt rendszerchip ketyeg, a T8301-es azonosítókód azonban arra enged következtetni, hogy a SoC valójában ugyanaz az S7-es, mint ami a Series 7-be került. A csavar azonban az, hogy a Series 7-ben a Series 6-ban is ketyegő S6-os chip egy átnevezett változata található meg, előrelépés tehát jóformán 2020-óta nem történt ilyen téren.

Csak első blikkre unalmas

Közelebbről nézve az órát azonban semmiképp sem beszélhetünk egy unalmas termékről. Az elmúlt évek során ugyanis világossá vált, hogy az Apple-nek egyáltalán nem célja, hogy a felhasználó évente váltani akarjon – a saját tempójukban szeretnék létrehozni a lehető legmegbízhatóbb és legsokoldalúbb okosórát, az Apple Watch ilyen téren pedig messze kiemelkedik a mezőnyből.

A WatchOS 9 és az új testhőmérőnek köszönhetően az óra ezentúl még pontosabban képes például a ciklusok követésére, visszamenőlegesen pedig peteérés­becslésekkel segíti a felhasználót. Sajnos az új szenzor kihasználtsága ebben a funkcióban ki is merül, különálló testhőmérő-appot nem fogunk az órán találni, és esetleges láz fennállása esetén sem jelez a Series 8, mely őszintén lehangoló információ. Az Apple algoritmusai azonban minden bizonnyal még nem elég pontosak ahhoz, hogy csuklóról tudjanak pontos testhőt mérni.

Amit azonban mérhetünk: továbbra is tökéletesen működik a pulzusmérés, amit egyébként a nap folyamán folyamatosan el is végez az óra  ha pedig indokolatlanul alacsony, vagy magas számokat érzékel, erről figyelmeztet is minket. Szintén megtalálható az órán az EKG-app, mely egyetlen méréssel képes észlelni például a pitvarfibrilláció jeleit, a véroxigénszint-mérőnek köszönhetően pedig általános képet kaphatunk egészségi állapotunkról  összességében tehát egy végtelenül komplex egészségügyi eszközről beszélünk, a WatchOS 9 újdonságaira, mint például a gyógyszer-emlékeztetők beállítása pedig még csak ki sem tértünk.

A probléma mindezzel csak az, hogy az előbb felsoroltak mind-mind elérhetők az előző generációs órákon is (EKG-app: Series 4, vagy újabb; Véroxigén-app, Series 6, vagy újabb) így ezek korántsem indokolják az új órára való váltást.

De kinek lehet jó?

Ha nem a teljes képet, hanem kizárólag a Series 8-at vesszük figyelembe, természetesen az Apple eddigi legjobb okosóráját kapjuk (leszámítva a minden hájjal megkent Watch Ultrát), mely tökéletes választás lehet azok számára, akik:

  • még nem rendelkeznek Apple Watch-csal, vagy
  • Series 4, vagy annál régebbi régebbi modellt használnak.

Számukra ugyanis újdonság lehet a nagyobb, vékonyabb kávákkal rendelkező, mindig ébren lévő kijelző, a Véroxigén-app és a testhőmérő jóvoltából továbbfejlesztett cikluskövetés is.

Az a fránya forint

Az Apple új árszabása persze az új Apple Watch-okat sem kímélte. Akárcsak az iPhone-ok esetében, itt is több tízezer forintos emelkedést tapasztalhatunk. Ennek fényében a következőképp alakulnak a Series 8 árai:

  • 41 mm-es alumínium tok, GPS – 209 990 Ft
  • 45 mm-es alumínium tok, GPS – 224 990 Ft
  • 41 mm-es alumínium tok, GPS + Cellular – 259 990 Ft
  • 45 mm-es alumínium tok, GPS + Cellular – 274 990 Ft
  • 41 mm-es rozsdamentes acél tok, GPS + Cellular – 369 990 Ft
  • 45 mm-es rozsdamentes acél tok, GPS + Cellular – 394 990 Ft

A belépőszintű modellek tekintetében a drágulás körülbelül 50-60 ezer forintra tehető, így leginkább azt tudjuk tanácsolni, hogy ha valahol még talál Series 7-es példányt, mindenképp csapjon le rá. Az új Apple Watch részletes specifikációit alább találja:

   Apple Watch Series 8, 41 mm Apple Watch Series 8, 45 mm
Ház mérete, jellemzői: Magasság: 41 mm
Szélesség: 35 mm
Mélység: 10,7 mm
Tömeg: 32 g

Üveg előlap, kerámia borítás a hátoldalon

Magasság: 45 mm
Szélesség: 38 mm
Mélység: 10,7 mm
Tömeg: 38,8 g

Üveg előlap, kerámia borítás a hátoldalon

Kijelző: Retina LTPO OLED kijelző:
1,69 hüvelyk
430 x 352 képpont
326 ppi
1000 nit
Ion-X edzett üveg borítás
Mindig éber kijelző
Retina LTPO OLED kijelző:
1,9 hüvelyk
430 x 352 képpont
326 ppi
1000 nit
Ion-X edzett üveg borítás
Mindig éber kijelző
Rendszerchip, memória, tárhely: Apple S8 (megegyezik az S7 és S6 chipekkel)
1GB memória 
32 GB tárhely
Kétmagos Apple S8 SoC (megegyezik az S7 és S6 chipekkel)
1GB memória 
32 GB tárhely
Szenzorok: Pulzusmérő
Véroxigénszint-mérő
Testhőmérő
EKG-készítő
Gyorsulásmérő
Mindig bekapcsolt magasságmérő
Giroszkóp
Barométer
Iránytű
Pulzusmérő
Véroxigénszint-mérő
Testhőmérő
EKG-készítő
Gyorsulásmérő
Mindig bekapcsolt magasságmérő
Giroszkóp
Barométer
Iránytű
Akkumulátor, töltés, üzemidő: 284 mAh
Gyorstöltés
Vezeték nélküli töltés
309 mAh
Gyorstöltés
Vezeték nélküli töltés
Operációs rendszer: WatchOS 9.0 WatchOS 9.0
Egyéb: GPS-, NFC- és Bluetooth-támogatás
Apple Pay
IP68 támogatás – vízálló akár 50 méter mélységig
Hangszóró
Mikrofon
GPS-, NFC- és Bluetooth-támogatás
Apple Pay
IP68 támogatás – vízálló akár 50 méter mélységig
Hangszóró
Mikrofon
A dobozban: Apple Watch Series 8, 41mm
USB-C végű, vezeték nélküli mágneses töltőkábel
S/M és M/L méretű óraszíjak
Használati utasítás
Apple Watch Series 8, 45mm
USB-C végű, vezeték nélküli mágneses töltőkábel
S/M és M/L méretű óraszíjak
Használati utasítás
Ár:  209 990 forint (GPS), 259 990 forint (GPS + Cellular) 224 990 forint (GPS), 274 990 forint (GPS + Cellular)

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)