Dupla poén: az évszázad drámája után a Dortmund elvesztette a bajnoki címet, mire a bajnok Bayern elnöksége perceken belül kirúgta az elnököt és a sporigazgatót

10 hónap ezelőtt 19

Elképesztő körülmények között vesztette el a szinte biztosnak érzett Bundesliga-bajnoki címet a Borussia Dortmund: az utolsó forduló előtt 2 ponttal vezettek a második Bayern ellen és itthon játszottak az idénytől már semmit sem váró, középmezőnybeli Mainzzal. A Bayern eközben idegenben csapott össze a hasonló helyzetben lévő Kölnnel.

Ha nyer a Dortmund, biztosan bajnok, csakúgy, mint két egyforma eredmény esetén. Bayern-győzelem és dortmundi döntetlen esetén a két nagy klub egyforma pontszámmal állt volna, de ez a jobb gólkülönbség miatt a Bayern bajnokságát jelentette volna. De a Borussia akár ki is kaphatott, ha a Bayern közben csak döntelenezik, ez is elég lett volna nekik.

Dortmund utcáit félmillió ember készült ellepni, a város tele volt bajnoki relikviákat kínáló utcai árusokkal, a szállodák összes szobáját kiadták előre, mindenki a meccs utáni fiesztát várta.

Ehhez képest a Bayern már a 8. percben vezetett a bal oldalról befelé törő Coman szép tekerésével. Sőt Dortmundban pár perccel később, a 15-ben, a Mainz is megszerezte a vezetést, Hanche-Olsen középhátvéd természetesen ezen a meccsen fejelte be az első idei gólját egy szöglet után. Szinte azonnal tizenegyest kapott a Borussia, de az idény közepén rákból visszatért Haller gyenge lövését simán védte a kapus. Két perccel később újra úgy nézett ki, hogy tizenegyes jön a Dortmundnak, de nem kapták meg, cserébe újabb 2 percre rá Onisiwo egyedül maradt és könnyű gólt lőtt, így a szünetben 2-0 volt a Mainznak. Vagyis ha a Bayern nem omlik össze és a Borussia nem támad fel, utóbbi elveszíti a bajnoki címet.

A második félidőben sokáig úgy tűnt, hogy a Dortmund sosem lő gólt, hiába támad folyamatosan, aztán Guerreiro a kapufa segítségével mégis szépített. Kölnben nem sokkal később beindult a locsolóberendezés a pályán, de ez sem változtatott azon, hogy a Bayern biztos bajnoknak látszott. Aztán a VAR a 80. percben kekezést szúrt ki a müncheni tizenhatoson belül, a tizenegyest Ljubicic belőtte és máris a szenvedő Dortmund volt a bajnok. 9 percig. Mert a 89.-ben Musiala gyönyörűt tekert, 1-2 és a Bayern a bajnok. Az már szinte gúnyolódásszámba ment, hogy a hosszabbítás utolsó percében a dortmundi Süle még egyenlített, mert még egy gólra már nem maradt idejük, így idén is, mint mindig, a Bayern lett a bajnok.

De nem úgy mint mindig, mert nem sokkal később kiderült, hogy a Bayern felügyelőbizottsága kirúgta Oliver Kahn vezérigazgatót és Hasan Salihamidzic sportigazgatót. Utóbbi helyére nem jelöltek egyelőre senkit, az ideiglenes vezérigazgató a felügyelőbizottság elnökhelyettese, Jan-Christian Dreesen lett, aki egyben bejelentette, hogy az idény végén elhagyja a klubot.

Salihamidzic egyfajta rekorder lesz a focivilág sportigazgatói között, mert annak ellenére rúgták ki, hogy 2017-es kinevezése óta minden évben bajnok lett és egyszer megnyerték a BL-t is. Oliver Kahn tudhatott valamit, mert megfázásra hivatkozva eleve el sem utazott Kölnbe.