Egy medve arca nézett vissza a Marsra lepillantó csillagászokra

2 hónap ezelőtt 6

A Marson nincsenek medvék, de van egy felszíni képződmény, amelyről rögtön ők jutottak a NASA-nál dolgozó kutatók eszébe. A Mars Reconnaissance Orbiter (magyarul: Marsi Felderítő Orbiter) űrszonda olyan képet készített a vörös bolygóról, amely beindította az emberek fantáziáját.

A pareidolia az a jelenség, amikor valaki egy alaktalan, bizonytalan ingerben valamilyen mintázatot vagy jelentést észlel. Ebben az esetben egy medva arcáról van szó.

„Van egy V alakú, összeomlott szerkezetű domb (az orr), két kráter (a szemek) és egy kör alakú törésmintázat (a fej)” – írta a furcsa geológiai képződményről az Arizonai Egyetem.

— HiRISE: Beautiful Mars (NASA) (@HiRISE) January 25, 2023

A tudósok szerint ez egykor egy lerakódásokkal feltöltött becsapódási kráter lehetett, ami megmagyarázná a kör alakú repedést. A középen lévő kiemelkedő struktúra vulkán vagy iszapkamra lehetett, mondják a szakértők, írja az Independent.

Korábban az amerikai védelmi minisztérium kutatásokért felelős részlege (DARPA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) olyan nukleáris meghajtású hajtóművet tesztel, amely segítségével 2027-ben már négy hónap alatt eljuthat egy űrhajó a Mars bolygóra – közölte szerdán az űrkutatási hivatal vezetője.