Egy újabb jelentés szerint Kína disztópikusan pokoli helyet csinált a Hszincsiang régióból

1 hét ezelőtt 9

Az Amnesty International emberjogi szervezet újabb jelentésben tárta fel, hogy hogyan bánnak az ujgurokkal a Hszincsiang régióban a kínaiak. A szervezet 50 beszámolót gyűjtött össze ujguroktól, kazahoktól és más muszlim kisebbségektől, akik a rendőrségen és a táborokban történő kínzásokról számoltak be.

Többen említették, hogy egy középkori kínzóeszközbe, úgynevezett tigrisszékre ültették őket, ami a testet egy nagyon fájdalmas és kényelmetlen pozícióban tartotta a rendőrségi kihallgatások során. A jelentés szerint az alvásmegvonás, a verések és a túlzsúfoltság is általános a rendőrségeken. Arról is többen beszámoltak, hogy a rendőrségről történő szállításuk során megbilincselték őket és csuklyát húztak a fejükre.

A táborokban a fogvatartottakat szigorú büntetésekkel sújtották triviális engedetlenségért, és az Amnesty egy olyan esetről is tud, amelyben egy fogvatartott vélhetően úgy halt meg, hogy egy tigrisszékben tartották 72 órán keresztül a cellatársai előtt.A jelentés szerint a fogvatartottaknak órákig kellett mozdulatlanul ülniük vagy térdelniük celláikban, nem gyakorolhatták a vallásukat, és megtiltották nekik anyanyelvük használatát. Azt is állítják, hogy kénytelenek voltak olyan órákra járni, ahol mandarint és a kínai kommunista párt propagandáját tanították nekik. A fogvatartottakat szinte végig csak a napfény nélküli celláikban tartózkodhattak, nem mehettek ki a szabadba se.

„A kínai hatóságok megdöbbentő mértékű, disztópikusan pokoli helyet hoztak létre a Hszincsiang Ujgur Autonóm Területen”- kommentálta a jelentést Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

Egy hét eleji német jelentés pedig azt tárta fel, hogy Kína arra játszik, hogy a születésszabályozásokkal lecsökkentse az ujgur születések számát Hszincsiang régióban, hogy többségbe kerüljön a kínai hán népcsoport. (Guardian)