Egyedülálló módszert fejlesztettek ki az érszűkület kimutatására

1 év ezelőtt 60

Új diagnosztikai módszert is használnak az alsó végtagi artériák feltérképezésére a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Az új típusú, MR-rel végzett, kontrasztanyag nélküli mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat azoknál is elvégezhető, akiknél más fennálló betegség miatt ellenjavallt például a jódos kontrasztanyaggal való érfestés – olvasható az egyetem hétfői közleményében.

Az elmúlt tíz évben több mint negyedével, 200 millióról 250 millióra emelkedett az érszűkületben szenvedők aránya. Hazánkban a 65 év felettiek körében már minden ötödik embernél előfordulhat a végtagamputációk hátterében leggyakrabban álló kórkép.Többek között a magas koleszterinszint, a dohányzás és a cukorbetegség hajlamosít a kialakulására.

Suhai Ferenc szakorvos szerint az utóbbi évtizedekben a perifériás verőérbetegségben szenvedők száma és a halálozási arány is folyamatosan növekvő tendenciát mutat, pedig ha idejében felismerik a betegséget, sokszor megelőzhetőek a komolyabb szív-érrendszeri szövődmények.

"Hazánkban évente több mint négyezer végtag-amputációt végeznek. Lakosságszámra vonatkoztatva ez Európában a legmagasabb érték, nálunk közel kétszer annyi amputáció történik, mint egyes nyugat-európai országokban" – emelte ki.

Az egyik első tünet, ha csökken a járástávolság, és nagyobb megterheléskor, hosszabb séta során meg kell állni, izomlázszerű fájdalom jelentkezik a lábban, a sebek nehezebben, vagy nem gyógyulnak az alsó végtagon. A tünetek megjelenése után angiológushoz vagy érsebészhez irányítja a házorvos a pácienst. Az érgyógyász fizikális vizsgálattal megállapítja, van-e súlyos érszűkület és hol alakult ki, valamint az erek ultrahanggal ellenőrizhetők, átjárhatók-e.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján azonban egy új, egyedülálló diagnosztikai módszert is használnak az alsó végtagi artériák feltérképezésére.

Mivel az érszűkület gyakori szövődménye a cukorbetegség és veseelégtelenség, az érintett betegeknél kiemelten fontos a vesét kímélő diagnosztikus módszerek alkalmazása. Ezeknél elengedhetetlen a kontrasztanyag használata, de a teljes lábat ultrahanggal vizsgálni időigényes és nehezen kivitelezhető – mondta Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó Diagnosztikai Részleg radiológus szakorvosjelöltje a közleményben.

Az új módszer előnye, hogy itt sem kontrasztanyag adására, sem szúrásra nincs szükség ahhoz, hogy átfogó képet kapjanak a teljes alsó végtagi verőérrendszerről.

Húsz évvel ezelőtt egy alsó végtagi érfestés miatt éjszakára is be kellett feküdni a kórházba. Az új típusú MRA módszerrel viszont a teljes alsó végtagi érrendszert három dimenzióban le lehet képezni a rekeszizomtól a lábujjak végéig, amihez csak egy félórás fekvésre van szükség.

"Fontos a fizikális vizsgálat, a terápia meghatározásához pedig nagyon jó alternatíva ez az új módszer, ami a betegek számára csak minimális megterhelést jelent" – hangsúlyozta Suhai Ferenc. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán ezzel a speciális, az MR berendezésen előre programozott beállítással fél óra alatt végezhető el a vizsgálat, amely egyedülálló az országban.