Elérhetetlenné vált a finn parlament honlapja egy kibertámadás miatt

1 év ezelőtt 44

Kibertámadás következtében átmenetileg elérhetetlenné vált kedden a finn parlament honlapja.

A helsinki törvényhozás rendszergazdái szerint úgynevezett DDoS, azaz elosztott szolgáltatásmegtagadással járó túlterheléses kibertámadás érte kora délután a szervereket, ami megbénította a weboldalt. A biztonsági szakemberek jelenleg a kárfelmérésen fáradoznak, de a finn parlament honlapját továbbra sem lehet elérni – írta meg az MTI.

A YLE finn közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy orosz hackerek állnak a háttérben. Ennek alátámasztására egy a Telegram-üzenetküldő szolgáltatáson közzétett bejegyzést idézett. Ebben egy magát NoName057(16)-nak nevező csoport azt írta, hogy „baráti látogatást” terveztek tenni „a szomszédos Finnországban, amely oly buzgón szeretne csatlakozni a NATO-hoz”.

A YLE szerint ugyanez a csoport követett el kibertámadásokat korábban lengyel, litván és norvég állami intézmények ellen is. Májusban a finn parlament a NATO-csatlakozási kérelem benyújtásáról döntött feladva több évtized semlegességét az ukrajnai orosz invázió nyomán megváltozott európai biztonsági környezetben.