Életfogytiglani börtönre ítélték a londoni rendőrt, aki húsz éven át sorozatosan erőszakolt nőket

1 hónap ezelőtt 7

Életfogytiglani börtönbüntetést kapott David Carrick, a londoni rendőrség elitegységének egyik tagja, az Egyesült Királyság történetének egyik legsúlyosabb szexuális bűnelkövetője, akit 48 rendbeli nemi erőszak miatt állítottak bíróság elé. Carrick január közepén bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt.

A rendőr története megrázta a brit nyilvánosságot és egyáltalán nem véletlenül. Carrick különösen kegyetlen szexuális ragadozó volt, aki sokszorosan visszaélt azzal, hogy a rendőrség állományában szolgált - ezt nem csak áldozatai megkörnyékezésekor használta ki, de megfélemlítéseik során is.

Áldozatai mindennapi életét is állandó kontroll alatt tartotta, volt, akit rendszeres szexuális megaláztatások mellett sötét helyekre bezárt és fogva tartott. A nőkkel többnyire randi-applikációkon keresztül lépett kapcsolatba. Még a kollégái is csak „állatnak” hívták Carricket.

A felháborodás Angliában nem kizárólag az esetek kegyetlenségének szól, hanem annak is, hogy a rendőrség belső ellenőrzése mennyire elégtelennek bizonyult; a férfi gyakorlatilag évtizedeken keresztül követhetett el erőszakot anélkül, hogy a hatóságon belül különösebb feltűnést keltett volna. Carricket végül 2021 júliusában tartóztatták le.

A londoni rendőrség nyilvánosan is elismerte, hogy súlyos hibákat követtek el, és még Rishi Sunak brit miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy az ügy aláásta a rendőrségbe vetett bizalmat.

David Carrickről és rémtetteiről ebben a cikkben olvashat részletesen. (Guardian)