Elindították a világ legerősebb számítógépet

3 éve ezelőtt 827

Tavaly hivatalosan bemutatták a Fugaku japán szuperszámítógépet, amely teljes mértékben működőképes. A tudósok most felhasználhatják erejét kutatásaik során, többek között a COVID-19 tanulmányozásában és a vírus elleni hatékony gyógyszerek megtalálásában.


A Fugaku létrehozása még 2014-ben kezdődött. Hét év kemény munka után a japán Riken kutatóintézet a bolygó leggyorsabb rendszerével büszkélkedhet, csúcsteljesítménye 442 petaflop. Fontos, hogy a számítógép ARM processzorokra épüljön, és ez legyen az első ilyen eszköz, amely felülmúlja a bolygó leggyorsabb szuperszámítógépeinek besorolását.


A 432 Fugaku állvány felszerelése 2020 májusában fejeződött be. Ez idő alatt nagyszabású kísérletek folytatták a koronavírus jellemzőinek vizsgálatát. A szuperszámítógép már elérhető a kiválasztott feladatokhoz. Így a japán informatikai és technológiai kutatási szervezet (RIST) már kiválasztott 74 kulcsprojektet, amelyeket a jövő hónapban hajtanak végre.


A hatalmas erő és a fejlett mesterséges intelligencia kombinálásával a Fugaku várhatóan hozzájárul az új gyógyszerek felfedezéséhez, megjósolja az éghajlatváltozást, hatékonyabb anyagokat és elemeket hoz létre, átlépve az alaptudomány határait. Az első eredmények biztatóak, mivel a szuperszámítógép hatékonynak bizonyult a koronavírus lefolyását enyhítő gyógyszerek kiválasztásában.