Elképesztő videó készült az agyról

3 nap ezelőtt 4

[sz]A címkép illusztráció: Pixabay/ColiN00B[sz]

Arról mér régóta tudnak a kutatók, hogy az agy képes egy speciális “hulladékkezelő rendszeren” keresztül kimosni az elhalt neuronokat, hogy azok ne tömítsék el a biológiai útvonalakat. Ugyanakkor ezt a folyamatot most sikerült videóra is venni – írja a Science Alert.

Az fontos viszont megjegyezni, hogy folyamatot nem embereken, hanem egereken sikerült rögzíteni. A Yale Orvosi Iskola kutatója, Jaime Grutzendler szerint ez az első alkalom, hogy élő emlős agyán sikerült megfigyelni a folyamatot.

[next]

Arról ugyan vannak információk már, hogy a szervezetnek van egy ilyen hulladékkezelő rendszere, viszont ennek a működéséről egyelőre még keveset tudnak. Ezért is fontos lépés ez a videó, ami egyébként abban is segíthet, hogy majd gyógyítani lehessen az olyan neurológiai rendellenességeket, amelyek az elhalt neuronok nem megfelelő eltávolításával is összeköthetők.

A videó egyébként többek között azt is megmutatta, hogy háromféle gliasejt, a mikroglia, az asztrocita és az NG2 is részt vesz az elhalt neuronok eltakarításában.

De a kutatásból azt is megtudták, hogy az idősebb egerek agya kevésbé hatékonyan távolította el az elhalt neuronokat. Így az is elképzelhető, hogy sikerülhet megtalálni az öregedő agy problémáinak egyik forrását.