Elsöprő többségben szavaztak Amerikában az abortusz betiltása ellen

1 év ezelőtt 39

Az abortuszjogok jelentős győzelmének számít, hogy a kansasi választók kedden elutasították az abortusz védelmének megszüntetésére irányuló törekvést, ami közvetlen jelzést ad a kérdés népszerűségéről az első politikai megmérettetésen azóta, hogy a Legfelsőbb Bíróság júniusban hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade törvényt.

Az abortuszjogok elsöprő támogatottsága egy hagyományosan konzervatív államban megerősíti a demokraták reményét, hogy a legfelsőbb bírósági döntés mobilizálni fogja szavazóikat a pártjuk számára egyébként nehéz választási évben. A kansasi szavazás azt jelzi, hogy az abortusz kérdése befolyásolhatja a novemberi félidős választásokon való részvételt − írta meg a The Washington Post.

A népszavazás kérdése az volt, hogy az abortusz védelmét ki kell-e venni az állam alkotmányából. Az igen szavazatok többsége lehetővé tette volna Kansas republikánus vezetésű törvényhozásának, hogy az elkövetkező januári ülésszakon elfogadja az abortusz korlátozását, vagy akár teljes betiltását. A népszavazást az állami előválasztásokkal egy időben tartották.  

A szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után a szavazók 60 százaléka akarta fenntartani az abortusz védelmét, míg 40 százalékuk akarta kivenni azt az állami alkotmányból. A keddi előválasztás

részvételi aránya messze meghaladta az elmúlt évek más választásait,

az Associated Press becslése szerint mintegy 900 000 kanadai szavazott. Ez majdnem kétszer annyi, mint a 2018-as előválasztáson 473 438-an vettek részt.

Kansas az abortuszellenes aktivizmus fellegvára

Kansas régóta az abortuszellenes aktivizmus fellegvára. Az 1991-es „Irgalom nyara” elnevezésű abortuszellenes tüntetések során több ezer tüntető gyűlt össze Wichitában, akiket ülősztrájkok és klinikák blokádjai miatt letartóztattak. 2009-ben George Tillert, az ország egyik olyan abortuszklinikájának vezetőjét, akik a harmadik trimeszterben is elvégezték a beavatkozást, Wichitában meggyilkolta egy abortuszellenes szélsőséges.

Az abortuszjogok támogatói szerint a republikánus törvényhozás a maga javára alakította a helyzetet: szigorúbb korlátozásokat fogadott el, amelyek megnehezítették az új szavazók regisztrációját, a szavazást az előválasztás napján tartják, nem pedig az általános választásokon, és a szavazólapon a kérdést olyan bonyolultan fogalmazták meg, amely sok szavazót összezavart.

A kansasi Egészségügyi és Környezetvédelmi Minisztérium statisztikái szerint az elmúlt két évben 13 százalékkal nőtt az abortuszok száma Kansasban. Ez az abortusz ellenzőinek kritikáját váltotta ki, miszerint a Laura Kelly demokrata kormányzó által vezetett állam az abortusz "menedékhelyévé" válik az eljárást igénylő külföldiek számára.

Bernie Sanders független vermonti szenátor a Facebookon üdvözölte a döntést. 

Gratulálok a kansasiaknak, hogy nagy számban vettek részt a szavazáson, hogy világossá tegyék, hogy a nők rendelkeznek a saját testük felett, nem pedig a kormány − fogalmazott