Erdogan: Macron alkalmatlan elnöknek

1 hónap ezelőtt 4

Emmanuel Macron alkalmatlan francia elnöknek, és felügyelte az Afrikával fennálló kapcsolatok jelentős romlását – állítja török kollégája, Recep Tayyip Erdogan. Erdogan azt állította, hogy Macronnal az élen Párizs globálisan veszít a befolyásából.

Erdogan vasárnap a nyugat-törökországi Bilecik tartományban egy ifjúsági gyűlésen felszólalva azt mondta, hogy “a Franciaország élén álló személynek nincs meg a tapasztalata ahhoz, hogy az állam élén álljon”.

A török vezető Párizs afrikai nemzetekkel való kapcsolatainak közelmúltbeli alakulására mutatott rá, hogy alátámassza érvelését. “Nézze, most éppen kihasználják az afrikai országokat. Mali jelenleg teljesen szakít Franciaországgal” – érvelt Erdogan.

A török elnök azt is megjegyezte, hogy Burkina Faso egy hónapot adott a francia csapatoknak arra, hogy elhagyják az országot. A nyugat-afrikai ország korábban januárban felfüggesztette a francia katonák területére történő telepítéséről szóló 2018-as megállapodást. Párizs és egykori gyarmata között a kapcsolatok lejtmenetbe kerültek, a helyi lakosság Franciaországot hibáztatja azért, mert az úgy véli, hogy képtelen felvenni a harcot az iszlám szélsőségesek ellen. “És azt hiszem, hogy Togo is ki fogja küldeni [a csapatokat]” – tette hozzá Erdogan.

A török vezető szerint Franciaország “rohamosan veszít a hírnevéből” Afrikában. “Sok találkozónk volt velük, nemzetközi találkozókon és így tovább, de nem őszinték” – állította Erdogan.

Macron a parlamentben is “elvesztette a hitelességét” – jelentette ki a török elnök.

“Franciaország folyamatosan veszíti a hitelességét, és elveszíti a hitelességét a nemzetközi közösségben”.

“Természetesen sok ilyen vezető van a világon” – folytatta Erdogan, anélkül, hogy részletezte volna.

“A Földközi-tengeri Görögországgal való kapcsolatokban figyelmen kívül hagyják Törökországot, és más-más kapcsolatokat kötnek velük” – tette hozzá.

Macron és Erdogan gyakran keveredett verbális összecsapásokba. Az egyik leghírhedtebb incidensre 2020-ban került sor, amikor a török elnök azt mondta, hogy francia kollégájának “mentális kezelésre van szüksége”, miközben bírálta Macron hozzáállását az iszlámhoz és a muszlimokhoz.

Macron akkor azt mondta, hogy a Franciaországban élő radikális muszlimok bűnösek az “iszlamista szeparatizmusban”. Erdogan megjegyzéseire válaszul Párizs konzultációra visszahívta törökországi nagykövetét.