Erdoğan nyerte a török elnökválasztást

10 hónap ezelőtt 15

Még számolják a szavazatokat a török elnökválasztás második fordulójában, de minden jel arra mutat, hogy a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdoğan marad újabb öt évig az ország élén. A jelenlegi állás szerint Erdoğan a szavazatok több mint 54 százalékát szerezte meg, ezzel megelőzte kihívóját, a hatpárti ellenzéki összefogás által támogatott Kemal Kılıçdaroğlut.

Magyar idő szerint este fél 8 körül Erdoğan kampánybusza tetejéről köszöntötte híveit Isztambulban, énekelt, és bejelentette győzelmét. Orbán Viktor az elsők között gratulált a török elnöknek.

Congratulations to President @RTErdogan on his unquestionable election victory! Tebrikler, Sayın Cumhurbaşkanı! pic.twitter.com/I1IR7g3EWe

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) May 28, 2023

Erdoğan az elnökválasztás első fordulójában 2,5 millió szavazattal kapott többet, mint Kılıçdaroğlu, ezzel a szavazatok 49,52 százalékát szerezve meg. A harmadik jelölt, a szavazatok 5,17 százalékát megszerző, ideológiailag inkább Erdoğanhoz közelebb álló Sinan Oğan a héten bejelentette, hogy a mostani elnököt támogatja, így 2,8 millió szavazójának nagy része most valószínűleg Erdoğanra húzta az ikszet.

Ahogy a második fordulót megelőző cikkében Rényi Pál Dániel kollégám fogalmazott, a hatpárti ellenzéki összefogásnak csodát kellett volna tennie ahhoz, hogy meg tudja verni Erdoğant, így minden jel arra mutatott, hogy az elnök maradhat a helyén. Bár a rekordinfláció, a félrekezelt természeti katasztrófák, az egyre látványosabb elvándorlás mind az ellenzék esélyeit látszódtak erősíteni, és számos közvéleménykutató is egyértelmű ellenzéki fölényt mért még az első forduló előtt, az AKP törzsbázisát ezek nem tudták megrengetni.

Kılıçdaroğlunak pedig nemcsak a már megszerzett szavazóit kellett volna megtartania a két forduló között, de 1-2 millió új szavazót is szereznie kellett volna. Mindezt egy olyan politikai rendszerben, amelyben a kormány a közszolgálati médiát és az államapparátust politikai eszközként használva "függőlegesre döntötte" a politikai pályát.