Évtizedes mélypontra zuhant a kínai mobilpiac

1 hónap ezelőtt 2

MTI 2023. január 30. 15:43

Az IDC számításai szerint Kínában 285,8 millió okostelefont szállítottak ki, 13,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A visszaesést elsősorban a koronavírus-járvánnyal szembeni zéró tolerancia alkalmazása miatt elrendelt szigorú korlátozások okozták, de szerepet játszott az ország gazdasági növekedésének lassulása is.

A tavalyi negyedik negyedévben a kiszállítások 12,6 százalékkal, 72,9 millióra estek. Az egy évtizede legalacsony kiszállítások arra kényszerítik az okostelefon-gyártókat, hogy egy fenntarthatóbb üzleti modellt és egy célzottabb marketingstratégiát dolgozzanak ki - mondta Will Wong, az IDC vezető kutatási vezetője.

A szakember szerint pozitívum, hogy megszüntették a szigorú Covid-ellenes intézkedéseket, ami lendületet adhat a piacnak. Ugyanakkor valószínűtlennek tartja a gyors fellendülést, mivel a fogyasztók az utóbbi időben több pénzt költenek olyan területeken, mint a szabadidő és a szolgáltatások.

Tavaly a vivo megőrizte piacvezető, 18,6 százalékos szerepét az eladások 25,1 százalékos visszaesése ellenére. A Honor volt az egyetlen márka a Top 5-ben, amely növelni tudta értékesítését, 34,4 százalékkal (igaz, az összehasonlító bázis nagyon alacsony volt). Az OPPO kiszállításai 28,2 százalékkal, az Apple cégé 4,4 százalékkal, a Xiaomié pedig 23,7 százalékkal estek. Az IDC adatai szerint a tavaly globálisan kiszállított 1,2 milliárd okostelefon 2013 óta a legkevesebb volt, a 2021. évinél több mint 11 százalékkal maradt el.

Címlapkép: Getty Images