Ez a tavaszi vírus ütötte le a világot, pedig eddig alig hallott róla

3 hónap ezelőtt 9

Alsó légúti fertőzés orrfolyással, köhögéssel, torokfájással és lázzal; ezek a humán metapneumovírus, azaz a HMPV tünetei is sok más betegséggel egyetemben. A CNN cikke szerint a legkisebb gyerekek és az idősebb felnőttek vannak kitéve leginkább a súlyos megbetegedés kockázatának általa.

Az USA-ban a márciusban tesztelt minták 11 százaléka volt pozitív HMPV-re: ez mintegy 36 százalékkal magasabb az ilyenkor szokásos 7 százaléknál. Aki elkapja a vírust, a legtöbbször nem is tud róla, mivel kórházon kívül nem tesztelik a betegeket erre a kórokozóra.

A HMPV ellen

nincs oltás és gyógyszer sem

létezik kezelésére: a súlyosabb eseteknél is csak a tünetek kezelését tudják az orvosok biztosítani.

Kutatások szerint a HMPV évente ugyanannyi megbetegedést okoz az Egyesült Államokban, mint az influenza vagy az RSV. Egy 25 éven át gyűjtött betegmintákat vizsgáló tanulmány szerint az RSV után ez a második leggyakoribb oka a gyermekek légúti fertőzéseinek. Egy New Yorkban, négy télen át végzett tanulmány szerint a kórházban ápolt időseknél ugyanolyan gyakori volt ez a vírus, mint az RSV vagy az influenza. Az említett fertőzésekhez hasonlóan a HMPV is vezethet súlyos, intenzív ellátást megkövetelő megbetegedéshez és halálos kimenetelű tüdőgyulladáshoz az idősebb felnőtteknél.

A humán metapneumovírust 2001-ben holland kutatók fedezték fel: megmagyarázhatatlan légúti fertőzésben szenvedő hollandiai gyermekektől származó mintákat vizsgáltak. A gyerekek közt volt olyan is, aki gépi lélegeztetésre szorult, de egyetlen ismert kórokozóra végzett tesztje sem lett pozitív.

A kutatók a mintákat különböző típusú, majmokból, csirkékből és kutyákból származó sejtekben tenyésztették, majd a tenyészeteket elektronmikroszkóp alatt vizsgálták meg. Láttak valamit, ami szerkezetileg a paramyxoviridae családdal tűnt rokonnak: ez a víruscsalád olyan légúti betegségeket okoz eberekben, mint

  • a kanyaró,
  • a mumpsz és
  • az RSV.

A vírus génjeinek közelebbi vizsgálata egy közeli rokont talált: a madármetapneumovírust, amely a madarakat fertőzi. Az új vírust humán metapneumovírusnak nevezték el. A tudósok úgy vélik, hogy valószínűleg valamikor a madarakról ugrott át az emberre, és onnan fejlődött tovább.

1958 óta tárolt minták vizsgálata azt is felfedte, hogy ez a kórokozó legalább ötven éve keringett már emberek közt.

John Williams, a Pittsburghi Egyetem gyermekgyógyásza szerint a légúti fertőzések okozzák a gyermekhalálozások javát világszerte, de sokszor nem tudják az orvosok sem, milyen vírus okozza ezeket. Véleménye szerint a HMPV a legfontosabb olyan vírus, amelyről valószínűleg ön sem hallott még, pedig ötéves korára a legtöbb gyermek átesik rajta. A kutatók már dolgoznak egy oltás kifejlesztésén.

A Lancet Global Health 2020-as tanulmánya szerint az 5 évesnél fiatalabb gyermekek körében 2018-ban több mint 14 millió HMPV-fertőzés, több mint 600 ezer kórházi kezelés és több mint 16 ezer haláleset történt. A vírust többször is elkaphatja egy ember élete során: Williams szerint ha létezne rá rutinszerűen használt teszt, az orvosok is gyakrabban gondolnának a fertőzésre, és többször azonosítanák a megbetegedések mögött húzódó okként.