Ez lenne a jel, hogy puccs készül Vlagyimir Putyin ellen?

10 hónap ezelőtt 11

2023-05-25T155139Z 398423996 RC2R51ANXPIQ RTRMADP 3 ARMENIA-AZER

Igor Girkin, az orosz titkosszolgálat (FSZB) egykori tisztje azt mondta, hogy szerinte államcsíny készül Vlagyimir Putyin ellen.

Girkin – aki napjainkban hadibloggerként követi és kommentálja a háborút – kulcsfontosságú szerepet töltött be a 2014-ben kezdődött kelet-ukrajnai harcokban, illetve a Krím félsziget annektálásában. Tevékenysége miatt az ukránok vérdíjat tűztek ki a fejére. Ezzel együtt több alkalommal is kritizálta az orosz hadsereget, kormányzatot az utóbbi hónapokban.

Az FSZB egykori tisztje most egy műsorban beszélt arról, hogy szerinte egy puccs készül Vlagyimir Putyin ellen. Úgy fogalmazott, hogy a közelmúltban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője „gyakorlatilag hadat üzent” az orosz államnak, és azt is hozzátette: biztos benne, hogy Prigozsin nem egyedül cselekszik.

„Ha egyedül lenne, ha csak úgy hirtelen megjelent volna, akkor már rég gyökerestül kitépték, kidobták volna. De legjobb esetben is letiltották volna mindenhol, ahogy azt velem is megtették. És nem adtak volna neki parancsnokságot körülbelül 30-35 ezer vagy – amint azt ő mondja – 80 ezer ember felett” – mondta Girkin az általa egyébiránt finoman szólva nem kedvelt Prigozsinról.

Felkelésre készülnek?

Hozzátette azt is, hogy mindezt az orosz politikai-katonai elit jóformán tétlenül tűrte, ami nem gyakran szokott előfordulni. „Ha az eliten belül valaki azt mondja, hogy nem engedelmeskedik a törvényeknek, és arra szólít fel, hogy az elitet le kell cserélni, akkor az már felkelés” – mondta a német Bild beszámolója szerint Girkin. 

Arról is beszélt, hogy Prigozsint az orosz államot uraló „maffiabanda” tagjának tartja, de ez a banda most kezd feloszlani, és amit a Wagner-vezér csinál, az felér azzal, mintha nyíltan bejelentett volna egy puccsot. Mindeközben a napokban az is kiderült, hogy a Wagner a fronttól messze lévő oroszországi bázisaira vonul vissza Bahmutból – tette hozzá, majd azt is megjegyezte: nem tud arról, hogy a Wagner-csoport bármikor is esküt tett arra, hogy sohasem harcolnak az orosz hadsereg ellen.

Én ebből azt a következtetést vonom le, hogy elkezdődött a felkelés. Most már csak arra van szükség, hogy [az orosz katonák] megint hibázzanak egy ellenséges offenzívánál, ez esetben egy stratégiai jelentőségűnél

– mondta Girkin, utalva ezzel arra a nagy ellentámadásra, amelyet ezekben a napokban indít meg az ukrán hadsereg. A volt FSZB-tiszt úgy összegezte véleményét:

A nyár végére a felismerhetetlenségig megváltozhat a belpolitikai helyzet az országunkban. Egyértelmű, hogy fennáll egy puccs veszélye.

A műsornak, amelyben mindez elhangzott, egy része angol fordításban alább megtekinthető.

Girkin accuses Prigozhin of preparing for a coup in Russia. He says the insults towards the Russian army by Putin's cook are unacceptable, and signal a rift in the elites which Prigozhin will take advantage of with his private army that is being withdrawn from Bakhmut. Girkin… pic.twitter.com/kKh6C2K6Fc

— Dmitri (@wartranslated) May 27, 2023

Az orosz–ukrán háború fejleményeit hétfőn is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. május 25-én. Fotó:  Sputnik / Ilya Pitalev / Kremlin / REUTERS)