Felavatták Kárpáti György síremlékét a Farkasréti temetőben

1 hónap ezelőtt 16

Június 23-án ünnepeljük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magalakulását (1894). 1935-ben, ezen a napon született Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A Nemzet Sportolója-címmel is kitüntetett legenda alig egy esztendővel ezelőtt hunyt el. Sírját születésnapján avatták fel családtagjai, egykori barátai, olimpikontársai. A Farkasréti temetőben Schmitt Pál és Faragó Tamás méltatta érdemeit, életét, pályafutását, személyiségét.

Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója Gárdonyi Géza sírjára utalva kezdte beszédét: „Csak a teste”. „Gyurika lelke halhatatlan volt, mint ő maga. Itt csak a teste fekszik; a lelki dolgok elkísérték egész életében” – mondta.

A kétszeres olimpiai bajnok vívó emlékeztetett, hogy Kárpáti György az olimpia napján született. „Sose láttuk rosszkedvűnek, haragosnak, erőszakosnak; mindíg vidám, nagy munkabírású, játékos, egyben rafinált egyéniség volt. A maga alacsony termetével is oszlopos tagja volt az olimpikon vízilabdázók családjának.”

„A Magyar Olimpiai Bizottsággal is azon dolgozunk, hogy méltóképpen megőrizzük legendáink, bajnokaink emlékét. Mint ahogy ez a sír is méltó emléket állít Kárpáti Gyurikának” – tette hozzá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke.

„Nem búcsúzunk, hanem emlékezünk” – jelentette ki az olimpiai bajnok Faragó Tamás. A Nemzet Sportolója úgy fogalmazott, „Gyurika egy híres magyar labdázó volt, a labdázó kifejezés pedig jól jellemzi játékos, gyermeki, vidám természetét, életszemléletét, ami egész életében meghatározta”.

A sírt, Lelkes Márk szobrászművész alkotását Kárpáti György gyermekei leplezték le. A Magyar Olimpiai Bizottság nevében Kulcsár Krisztián elnök, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja képviseletében Fábián László, a MOB sportigazgatója helyezett el a síron koszorút. A család köszönetet mondott a Nemzeti Örökség Intézetnek.

(MOB.hu)