Feljelentették a honvéd főparancsnokot, miután durván megalázhatták és kínozhatták a honvédségi sofőröket az utasítására

9 hónap ezelőtt 13

[sz]Fotó: MTI/Soós Lajos[sz]

Egy Szentendrén tartott állománygyűlésen készült két hangfelvétel alapján feljelentették Böröndi Gábort, a Honvédség nemrégiben kinevezett főparancsnokát. A felvételeken Böröndi megalázó stílusban beszél a honvédség sofőrjeiről, akiket tanítás alá kell venni a pletykásságuk miatt – írja a Szabad Európa.

A május 5-én tartott gyűlés végén a jelen lévő 58 sofőrt azonnal Táborfalvára szállították busszal, ahol hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük olyan körülmények között, amelyek már kínzásnak is nevezhetőek.

Az egyik hangfelvételen Böröndi arról beszél, hogy nagyon elege van már abból, hogy a munkaköri leírásokkal pepecselnek a parancsnokok, miközben azokkal még senki nem nyert háborút.

„Magyarul: mosolygunk rajta. Felejtsék el a munkaköri leírást, leírásokat, jó?”

– mondta.

A másik felvételen arról beszél, hogy a honvédséget a „Gépjárművezetők Tudományos Tanácsa” irányítja, ezért a gyűlés után „kiképzésre” mennek a sofőrök, a jelen lévő tiszteknek így maguknak kell hazavezetniük. Itt még nem hangzott el az, hogy pontosan hova mennek, és hogy mennyi időre, a feljelentés szerint ezzel megsértették a szolgálati feladatra vezénylés szabályait.

A Szabad Európának az egyik érintett sofőr felesége arról írt, hogy férje a napi egyszer engedett hazatelefonálás alkalmával arról beszélt neki, hogy az átélt fizikai és szellemi stressztől, a megalázó bánásmódtól többen egészségügyi problémákkal kezdtek el küzdeni.

A feljelentés szerint a söfőröket éjszaka két-három óránként felkeltették és értelmetlen feladatokat végeztettük velük. A távozás előtt mindenkivel aláírattak egy titoktartási nyilatkozatot.

A feljelentő is arról beszélt a portálnak, hogy egyelőre szeretne inkognitóban maradni, mert tart a retorzióktól. Abban bízik azonban, hogy a feljelentés nyomán az ügyészség tanúként minden sofőrt kihallgat majd, ahol az igazmondási kötelezettség miatt meg fogják erősíteni az állításait.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette, hogy megérkezett hozzájuk a feljelentést, arról azonban még nincs döntés, hogy elindul-e a nyomozás az ügyben. Vadai Ágnes, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának DK-s tagja pedig írásbeli kérdéssel fordult az eset miatt a honvédelmi miniszterhez.

[kapcsolodo]ungvary-krisztian-nem-beszamithato-vagy-szandekosan-terjeszt-orosz-dezinformaciot-a-vezerkari-fonok/[kapcsolodo]