Figyelmeztet a részvénypiaci stratéga: extrám mozgások jöhetnek

1 hónap ezelőtt 43

Aggasztja a befektetőket az emelkedő infláció, a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság, a koronavírus-járvány, a beszállítói problémák és az értékeltségek alakulása. A kínai Evergrande csődjének következményei szintén megingathatják a piacokat – sorolta fel a legjelentősebb kockázatokat a CNBC.

Paul Gambles tanácsa csak az, hogy a befektetők legyenek egy kicsit óvatosabbak és érdemes felkészülni rá, hogy nagy mozgások is lehetnek. Bár az nem világos, hogy melyik irányba – teszi hozzá a részvénypiaci stratéga. Nagyon sok a megválaszolatlan kérdés, ezért azt javasolja a befektetőknek, hogy hacsak nincsenek felkészülve arra, hogy akár nagy ütéseket is elviseljenek, abban az esetben érdemes a partvonalra helyezkedni.

Véleménye szerint az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest a piaci kockázatok jelentősen megemelkedtek, ezért az általa alapított MBMG Group, amely 1,5 milliárd dollárt kezel, drasztikusan emelte a készpénz súlyát. A kockázatok fedezésére az arany és az aranybányászattal foglalkozó vállalatokat javasolja, valamint az államkötvényekben lát fantáziát.

"Realizáld a profitokat" – tanácsolja Gambles. Szerinte inkább nyeljük le azt a félelmet, hogy kimaradunk valamiből, minthogy kitegyük magunkat potenciálisan egy szignifikáns veszteség kockázatának. Hozzáteszi, hogy nem állítja, hogy feltétlenül a küszöbön van az összeomlás, de benne vannak a levegőben extrém mozgások, bármelyik irányban.

Persze nem mindenki ért egyet azzal, hogy készpénzben kell ülni, Ray Dalio, a Bridgewater Associates alapítója például a héten azt javasolta a befektetőknek, hogy azzal kezeljék a kockázatokat, hogy halmozzák a készpénzt, inkább jól kell diverzifikálni.

A címlapkép forrása: Getty Images