Fogyni sem segítenek, fogyasztásuk kockázatos lehet: leszerepeltek a mesterséges édesítők

10 hónap ezelőtt 28

Az édesítőszerek használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentésében sem felnőttek, sem gyermekek esetében - áll a WHO közleményében, melyet a Euronews idézett.

"A felülvizsgálat eredményei arra is utalnak, hogy az édesítőszerek hosszú távú használatának nemkívánatos hatásai lehetnek, például a kettes típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatának növekedése felnőtteknél" - állítják továbbá.

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója szerint a cukor mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítése hosszú távon nem segít a súlykontrollban, másként kell csökkentenünk cukorbevitelünket. Szerinte a mesterséges édesítőszerek nem alapvető élelmiszerek, tápértékük pedig nincsen.

"Az embereknek egészségük javítása érdekében már életük korai szakaszában csökkenteniük kellene az édes ételek bevitelét" - fogalmazott.

Tavaly egy nagyszabású franciaországi tanulmány már rámutatott a mesterséges édesítőszerek és a rák kockázatának növekedése közötti lehetséges kapcsolatra. Kanada nemzeti egészségügyi szervezete pedig már régóta figyelmeztet arra, hogy a nulla kalóriatartalmú vagy alacsony kalóriatartalmú cukorpótlók nem szükségesek és nem is hasznosak.

A WHO iránymutatása szerint a hozzáadott cukor bevitelének csökkentése érdekében nem kell édesítőket bevetni: ezek fogyasztása nem jár egészségügyi előnyökkel. Inkább a tápláló, nem édesített ételeket és italokat szükséges népszerűsíteni. A szervezet lebeszél minden olyan, nem cukornak minősülő szintetikus vagy természetesen előforduló édesítőszerről, amelyet a gyártók önmagában értékesítenek vagy élelmiszerekhez adnak hozzá.

Ide tartozik az aceszulfám-K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szaharin, a szukralóz, a sztívia és a sztíviaszármazékok.

Az ajánlás a már meglevő cukorbetegséggel élő embereken kívül mindenkire vonatkozik., azonban egyes táplálkozási szakértők támadják azokat, mondván: csak megfigyeléseken alapulnak. Tom Sanders, a King's College táplálkozástudományi szakértője szerint ezek az irányelvek kormányoknak és az iparnak szólnak, nem pedig egyéneknek, és megfeledkeznek az édesítőszerek gyermekkori fogszuvasodást megelőző hatásáról, ami már bizonyított. Sanders szerint a kávé vagy a tea sem rendelkezik tápértékkel, mégis fogyasztjuk, az emberek mégis isszák azokat az ízük kedvéért.

Nyitókép: Pixabay