Folyékonnyá váló fém robotot alkottak

2 hónap ezelőtt 7

A tengeri puhatestűeket utánzó eszközt orvosi célokra használnák.

A hongkongi Kínai Egyetem műszaki karán komoly áttörést értek: olyan robotot hoztak létre, amely szilárd és folyékony halmazállapot között váltva képes az elé kerülő terep akadályait. A kísérleti robot képes fémes és puhatestűekre jellemző rugalmas alakot ölteni.

Az, hogy a robotok folyékony és szilárd halmazállapot között tudnak váltani, több funkcióval ruházza fel őket

– magyarázza Csengfeng Pan az egyetem munkatársa.

A kemény anyagok nehezen boldogulnak szűk helyeken, a puha anyagok viszont gyengék. A kínai mérnökök a tengeri uborkák és polipok szöveteit tanulmányozva dolgoztak ki olyan megoldást, ami képes a szilárd és rugalmas közötti váltásra és megpróbálták nem mérgező anyagokkal utánozni a természetet. Hogy a természeten kívül mit utánoztak még és az intenzív tudományos-fantasztikus deja vu mennyire kezdi ki a fejlesztés technológiai komolyságát lapzártáig nem tudtuk eldönteni.

A robothoz galliumot használtak, amely 29,76 Celsius fokon olvad (például az emberi kézben), amelybe mágneses részecskéket kevertek. A mágneses részecskék egy változó mágneses tér hatására nem csak megolvasztották a fémet, de lehetővé tették mozgatását is.

Ezután különböző teszteknek vetették alá. Lego figurát öntöttek belőle, amely folyékonnyá válva átkelt egy rácsozott kapun. 

Az alakváltó eszközökre olyan feladatokat bíznának, mint a nehezen elérhető elektronika javítások vagy gyógyszerek célzott bejuttatása. Az egyik demonstrációban a robot alakot váltva fogott meg egy gyomorba került idegen tárgyat, ami segíthet például gyerekek által lenyelt elemek eltávolításában. Ennek végrehajtása  azonban további fejlesztést igényel, mivel a gallium az emberi test hőmérsékletén stabilan folyékony – írja a ScienceAlert.