Genetikailag védettek a koronavírus ellen egyes emberek

1 hónap ezelőtt 52

A koronavírus-járvány elleni harc két legfontosabb eszköze az oltás és a higiéniai szabályok betartása – eddig legalábbis így tudtuk. Most úgy tűnik, van egy harmadik eshetőség is, és lehet, hogy ez segíti majd hozzá a tudományt a végső megoldáshoz.

A történelem során többször előfordult már, hogy a tudósok olyan emberekbe botlottak, akik szervezete természetes immunitással rendelkezett egy kórokozóval szemben. A Futurism most arról ír, hogy az elmélet a Covid-19 esetében is helyes lehet, néhány szakértő pedig elhatározta, hogy utánajár.

Az egyik legrangosabb tudományos folyóiratban, a Nature-ben már meg is jelent egy tanulmány, melyben arról értekeznek, hogy egyesekben a koronavírus ellen is kialakulhatott genetikai alapú védelem. Azt persze nem tudni, hogy pontosan kiknél mehetett végbe ilyesmi, de a szakértők úgy vélik, kulcsfontosságú lenne beazonosítani őket. Elképzelhető ugyanis, hogy általuk új és jobb kezeléseket tudnának kifejleszteni, melyek adott esetben akár életmentőek is lehetnek. A kutatók úgy összegeznek: ha sikerül megtalálni az ilyen személyeket, a koronavírus elleni harc merőben új fordulatot vehet.

A tanulmányban példákkal támasztják alá elméletüket a tudósok. Egyrészt megemlítik, hogy a járvány hullámai során több olyan családról is érkeztek hírek, ahol az egyik házastárs kivételével mindenki beteg lett. Az az egy ember viszont nem, és lehetséges, hogy azért, mert a szervezete különlegesen erős.